Scrum Guide 2020’de Neler Değişti? – PART II
Devam yazımızda; 18 Kasım 2020’de yenilenen Scrum Guide’da değişen Etkinlikler, Sprint, Sprint Planning, Daily Scrum, Sprint Review, Sprint Retrospective gibi konuları ele aldık.
Etkinlikler
Etkinliklerin tanımına baktığımızda eski versiyondaki time-box vurgusundan ziyade daha çok tutarlılığa vurgu yapıldığını görüyoruz. Etkinliklerin aynı yer ve aynı zamanda yapılmasının tutarlılığa olan katkısı bu versiyonda özellikle belirtilmiş ve bunun kompleksiteyi azaltmaya sağlayacağı katkı vurgulanmış.
Sprint
Daha önce Scrum’ın kalbi olarak tanımlanan Sprint, artık Scrum’ın kalp atışı (heartbeat) olarak nitelendiriliyor. Kalp yerine kalp atışı vurgusu bizde, Scrum’ın ritmik yapısının bir kez daha altının çizildiği izlenimini uyandırdı.
Daha da hoşumuza giden fikirlerin değere dönüştüğü yer olarak tanımlanmış olması. 2017 versiyonunda “fikir” kelimesi hiç yer almazken, şimdi Guide’a girmiş olması dikkat çekici. Fiziksel bir meta üretmek yerine değer üreten herhangi bir fikir varsa Scrum kullanılabilir ve Sprint koşulabilir. Scrum’ın fikri olan herkesin kullanabileceği bir framework olduğu çok daha güçlü biçimde vurgulanıyor. Böylece Scrum’ın IT’nin tekelinden çıktığını söyleyebiliriz.
Bu versiyon ile hayatımıza giren Product Goal kavramı burada da karşımıza çıkıyor. Sprint’lerin artık daha bütünsel (holistic) bir hedef olan Product Goal’e ulaşma amacı güttüğünü vurguluyor. Sprint süresince yapılacakların tanımlandığı başlığın altında;
- 2017 versiyonunda “Kalite hedefleri düşmez” denilirken 2020 versiyonunda “Kalite düşmez” ifadesi kullanılıyor. Bu versiyon, “Definition of Done”a kazandırılan kimlik ile birlikte kalitenin “olsa iyi olur” bir hedef olabileceği algısını kaldırıyor.
- Product Backlog’un iyileştirildiği maddesi ile “Refinement” etkinliğinin yapılması gerektiğinin altı daha fazla çizilmiş.
2017 versiyonunda Sprint süresinin 1 ay veya daha kısa olduğu belirtilip yorum yapılmazken 2020 versiyonunda daha kısa Sprintlerin “daha fazla öğrenme döngüsü yaratması, maliyet riskini ve eforu düşürmesi” cümlesi ile önerildiğini görüyoruz.
2017 versiyonundan aşağı tüketim (burn-down), yukarı tüketim (burn-up), kümülatif akış gibi pratikler çıkarılmışken, 2020 versiyonunda eskiye bir geri dönüş görüyoruz ve bu pratikler tekrar öneriliyor.
Sprint’in iptal edilmesi 2017 versiyonunda ayrı bir başlık olarak ele alınırken bu versiyonda Sprint tanımı içerisinde sade bir şekilde adreslenmiş.
Sprint Planning
2017 versiyonunda her bir etkinlikte Scrum Master’ın görevleri tanımlanırken bu versiyonda etkinliklerde Scrum Master’ı hiç görmüyoruz. Bu da Scrum Master’a sekreter görevi gibi yapışmış aksiyonların sorumluluğunun takıma devredildiğini gösteriyor.
İyi Scrum takımlarında gözlemlediğimiz bu Sprint “Neden” değerli sorusunun cevabını arama ve paydaşlara yaklaşma pratiğinin formal bir şekilde Guide’a girmesi bu versiyonun en çarpıcı değişikliklerinden.
2017 versiyonunda Sprint Hedefi planlama altında bir alt başlık olarak yer alıyorken artık Artifact’lere eklenen Commitment alt başlıklarında inceleniyor.
Daily Scrum
Daily Scrum’da en göze çarpan değişiklik daha önce öneri şeklinde yer alan üç sorunun artık kaldırılmış olması. Daha önce çok detaylı bir şekilde anlatılan Daily Scrum neredeyse yarı yarıya kısalmış. Amacı ve faydasına odaklanılırken nasıl yapılacağı konusunda detaylara yer verilmemiş. Pratikte Product Owner’lardan sıkça aldığımız “Ben Backlog’dan iş alıyorum, Daily Scrum’a katılabilir miyim?” sorusunun cevabını artık bu versiyonda görebiliyoruz.
Daily Scrum’ın bu kadar sade anlatılması olgun takımlar için pratik zenginliğinin önünü açarken yeni başlamış takımlarda yanlış pratiğe dönüşebilir mi kaygısı da taşıdık.
Önemli eklemelerden bir diğeri de yeniden planlamanın ve takım içinde konuşmaların gün içinde de yapılabileceği vurgusu olmuş.
Sprint Review
Sprint Review’de gördüğümüz en dikkat çekici değişiklik sadece Sprint çıktılarının konuşulması için değil Ürün Hedefi’nin de tartışılması için adreslenmiş olması. Pratikte görülen sıkça karşılaştığımız Sprint Review’in sadece bir sunum seansına dönerek yanlış uygulanma sorununa dikkat çekerek Sprint Review’in bir çalışma seansı olduğu ve sadece sunum yapılmasının önüne geçilmesi yeni versiyonda önerilmiş.
“Done” vurgusu çıkarılmış olması dikkat çekici. Bunun artısı commited rate’in sanki tek hedef gibi algılanması ve Sprint Review’lerde buna odaklanılarak, bunun çevresinde konuşulması sorunlarını ortadan kaldırabilir fakat aynı zamanda takımların “Done” çıktı üretmek için kendi sınırlarını zorlaması konusunda da sorunlar yaratabilir diye düşündük.
Sprint Retrospective
Sprint Retrospektif başlığında da diğer etkinliklerde olduğu gibi sadeleşme göze çarpıyor. Taktiksel öneriler çıkartılıp, daha fazla felsefesine odaklanılmış. SM’nin rolü de yine aynı şekilde artık anlatılmıyor. Bunun bazı takımlarda gözlemlediğimiz Sprint Retrospective’lerin SM’nin sorumluluğunda olduğu algısını ortadan kaldırmaya desteği olabileceğini düşünüyoruz.
Yorumlar