Açık Maaş Politikası
Buffer 2013 yılından bu yana hem maaşları nasıl belirlediklerini hem de şirket çalışanlarının maaşlarını açık bir şekilde tüm dünya ile paylaşıyor. Buffer yönetimi bu şeffaflıkla birlikte şirkete yapılan iş başvuru sayısında ciddi bir artış yaşandığını ve uzun soluklu bir şekilde Buffer çalışanı olmak isteyen daha fazla yeteneğe ulaşma imkanlarının arttığını belirtiyor.
Yılda 265,000 USD Kazanıyor!
Bu bilgi sosyal medya yönetimini kolaylaştıran Buffer’ın CEO’su Joel Gascoigne’a ait. Peki nereden mi biliyorum? Aslında herkes gibi siz de Buffer’ın paylaştığı linkten (kaynaklar kısmında bulabilirsiniz), CEO’su dahil, Buffer çalışanı yaklaşık 75 kişinin maaşlarını görebilirsiniz. Ayrıca Buffer, bu uygulama ile şirket içerisinde cinsiyet eşitsizliğinin azaldığını, şirket çalışanlarının daha az politik oyunlara başvurmaya başladığını ve çalışanların şirkete bağlılıklarının arttığını gözlemlediklerini paylaşıyor.
Aslında Buffer ne ilk ne de tek. Market zinciri Whole Foods 1986’dan bu yana şirket içerisinde açık maaş politikası uyguluyor ve bunun gerçek bir takım oyunu ve güven ortamı oluşturulabilmesi için kaçınılmaz bir gereklilik olduğunu savunuyor. SumAll, Crowdfunder gibi bazı teknoloji şirketlerini de sayarak bu listeyi biraz daha olsun arttırabiliriz. Hatta gelin, daha enteresan bir diğer örneği ele alalım, sporculara ve futbol takımlarına bir bakalım. Tıpkı Buffer’da olduğu gibi futbol takımlarında da her oyuncudan antrenöre kadar herkesle ne kadar bir bedel ile anlaşmaya varıldığı bırakın takımı, tüm dünyaya beyan ediliyor. Peki bu durum, oyuncular arasında herhangi bir kaosa yol açıyor mu? Ya da oyuncular arasında, oyuncularla teknik kadro arasında negatif bir çekişmeyi tetikliyor mu? Sanırım bu soruların cevabı, yukarıdaki şirket örneklerinde de olduğu gibi net birer hayır. Aslında en kötü senaryo, bir oyuncunun belirli bir süre içerisinde mevcut anlaşmasını yeterli bulmayıp bu konuyu dile getirmesi ve iyileştirme talep etmesi şeklinde olacaktır. Bu durum da, en kötü ihtimalle tarafların yollarını ayırması şeklinde sonuç bulacaktır. Ancak, bunun ötesinde belki de bu şeffaflık sporcular arasındaki rekabeti pozitif bir yönde etkiliyor da olabilir (ki açık maaş uygulamasının bu yönde pozitif etkileri olacağını ortaya koyan bazı küçük çaplı araştırmalar da hali hazırda mevcut, kaynakları inceleyebilirsiniz).
Ancak, yine de bilindiği üzere günümüz şirketlerinin birçoğunda bu durumun aksi mevcut. Çalışanların aldığı maaşlar kişilere özel ve gizli bilgi olarak kalmaya devam ediyor. Hatta, bu gizli bilginin çalışanlar arasında konuşulması ve paylaşılması da yasak. Peki neden? Acaba bu yasakla ne korunmak isteniyor? Ya da gerçekte bir şeyler özellikle gizlenmeye mi çalışılmaktadır? Aslında, şirketlerde net ve adil birer maaş politikası yaratılabildiği sürece maaş bilgisinin paylaşımının, herkes tarafından kolayca ulaşılabilir bir bilgi olmasının da yukarıdaki örneklerde olduğu gibi bir zararı olmayıp aksine faydası olabileceğini düşünüyorum. Bu yüzden, gizli maaş politikasıyla birlikte belki de şirketlerin adil bir maaş politikası ortaya koyamadıklarını beyan ettikleri ve aslında bu durumu da maaş bilgisi herkes tarafından bilinirse bu bir kaosa yol acar şeklinde savunmaya çalıştıkları kanaatindeyim.
Ancak, mevcutta gizli maaş politikası uygulayan bir şirketin hemen yarın bu politikasını zıttı yönde değiştirebileceğini de düşünmüyorum ve de bu tarz bir öneride de bulunmuyorum. Aslında maaş politikasıyla ilgili bu tarz adımların atılmadan önce şirket kültürü üzerinde, özellikle şeffaflık bileşeni üzerinde, çalışılması gerekmektedir. Bu yüzden önerim, şirket çalışanlarınızı şeffaflık için cesaretlendirin ve şirket finansallarının paylaşımı, şirket içerisinde açık geri bildirim kültürü gibi öncü adımlar atın. Daha sonra çalışanlarınızla birlikte şeffaf maaş politikasının etkilerini değerlendirin ve küçük adımlarla bu politika değişikliğini nasıl yapabileceğinizi hep birlikte tasarlayın. Bu şeffaflık, her ne kadar ilk bakışta radikal bir adımmış gibi gelse de gerçekten Agile bir şirket olmak için, ilk değil ama bir gün mutlaka atılması gereken bir adım. Şeffaf maaş politikasının, yaratacağı görünürlük ile mevcutta gün yüzüne çıkmamış, gizliden sistem içerisinde probleme dönüşmek üzere bekleyen noktaları cesaretle adresleyebileceğini ve bunun da tüm şirket çalışanları üzerinde olumlu bir etki yaratacağını düşünüyorum. Mevcutta maaş gizliliği politikasına sahip olan şirketlerde çalışanlar, aslında bir şekilde diğer çalışanların maaşlarını duyarak (belki de doğru olmayan bilgilere dayanan duyumlarla) kendilerine adil davranılmadığı düşüncesine kapılıyorlar. Bunun sonucunda da kendilerine adil davranılmadığını düşünen bu kişiler, bu adaletsizliği performanslarını düşürerek normalleştiriyor ya da istifa ederek şirketten ayrılıyorlar. O yüzden maaş şeffaflığı bu ve benzeri yanlış yorumlamaların önüne geçecektir kanaatindeyim. Bu yüzden şeffaf bir şekilde şirketinin adaletiyle ilgili hiçbir soru işareti taşımayan kişiler ve takımlar, olasıdır ki şirketlerine daha fazla bağlılıkla çalışacaklardır. Ayrıca unutmayın, mutlu çalışanlar mutlu müşteriler demektir.
Referanslar
- https://www.huffingtonpost.co.uk/2016/03/06/transparent-salaries-public-buffer_n_9377452.html
- http://www.businessinsider.com/why-companies-have-open-salaries-and-pay-transparency-2017-4
- https://www.fastcompany.com/40416506/is-pay-transparency-right-for-your-company-we-asked-a-few-that-tried-it
- https://docs.google.com/spreadsheets/d/1l3bXAv8JE5RB9siMq36-Ogngks2MT6yQ5gt8YXhUyAg/edit#gid=2089488141
Yorumlar