Scrum mı Kanban mı?
Scrum vs Kanban yaklaşımını pek doğru bulmuyorum ve iki yaklaşımı birbirinin alternatifi değil tamamlayıcısı olarak görüyorum. Hepsinin yerine göre artıları olduğunu düşünüyor ve mümkün olduğunca harmanlayarak, bütünsel ilerlemeye çalışıyorum.
- Scrum’dan farkı ne?
- Nerede Scrum kullanmalıyız nerede Kanban?
- Scrumban nedir? (favorim bu:))
En kolayı olduğu için 3. sorudan cevaplamaya başlamak istiyorum: Scrumban diye bir şey yok:) İlk iki soruyu cevaplarsam belki Scrumban diye bir şeyin neden olmadığını daha net anlatabilirim.
Kanban; Japonca’da “Sinyal Kartı” anlamına gelen, iş akışınızı ve risklerinizi görselleştirip (böylece “sinyal” etkisi yaratıp) paralelde yaptığınız iş sayısına limit getirerek sürdürülebilir ve tahmin edilebilir bir sistem yaratmanızı sağlayan bir değişim yönetim metodudur.
Kanban’ın fark yaratan özelliği ise pragmatik, veriye dayalı ve en önemlisi size özel bir sistem kurgulamanıza yardım ediyor oluşu. Scrum’dan işte tam da bu noktada ayrışıyor dersek yanlış olmaz çünkü Scrum devrimsel bir yaklaşımdır. Scrum geldiğinde rolleri, etkinlikleri ve eserleriyle birlikte gelir ve var olan sistemde yapısal değişiklikler yapar. Kanban ise evrimsel bir yaklaşımdır; adım adım ilerler, bu yüzden de ilk prensibi “Olduğun yerden başla”dır. Biliyorsunuz, Scrum genelde satranca benzetilir; basit, kuralları herkes için aynı ama uzmanlaşması zor. Bir eğitimde katılımcılardan birisi bu benzetmeye atıfta bulunarak “Yani Kanban’da ortada tahta da yok taşlar da, hepsini biz şekillendireceğiz” demişti. Gerçekten de tam olarak böyle bir yaklaşım diyebiliriz çünkü Kanban’da hep ilgili soruna özel çözümler geliştirirsiniz. Bu da sizin standart değil, tam da ihtiyacınıza uygun olan “nev-i şahsına münhasır” çalışma şeklinizi ortaya çıkartmanızı sağlar ve bunu yaparken hep veriye dayalı ilerler. Yani fabrikasyon değil, terzi işi bir yaklaşımdır diyebiliriz. Ama şunu da belirtmekte fayda var ki; eğer ihtiyacınızı karşılıyorsa o fabrikasyon kıyafet de üzerinizde çok güzel durabilir:) Tam da burada 2. soru geliyor akıllara.
“Scrum mı Kanban mı, hangisi buraya daha uygun olur?” sorusunun cevabı da çok kolay aslında; duruma göre değişir. Bu soruya cevap verebilmeniz için önce şunu cevaplamalısınız: “Buradaki ihtiyaç ne?”. Scrum’a baktığınızda odağında müşteri vardır ve müşterinin ihtiyacını karşılamak için tüm kurgusunu takım ve ürün olgusu çevresinde şekillendirir. Kanban da yine aynı şekilde odağına müşteriyi koyar ama bunu yaparken sunduğu hizmeti temel alır. Organizasyonu bir ağ, takımları/sistemleri ise bu ağın bir noktası ve hizmetleri de bu noktalar arasındaki bağlantı gibi ele alır ve bu ağı yani sistemi iyileştirmeye çalışır. Yani burada eğer ihtiyacınız; küçük, çapraz-fonksiyonlu bir takımla ilerleyerek müşteriye sürekli değer yaratmaksa Scrum güzel bir başlangıç olabilir. Ancak sizin ihtiyacınız sistemsel bir iyileşmeyse, büyük büyük adımlar atarak ilerlemeniz zorsa, ölçeklemekte(scaling) zorlanıyorsanız ya da işinizin doğası gereği Scrum gibi bir çerçeveyi kurallarına uygun bir şekilde hayata geçirmeniz zorsa işte orada çare Kanban diyebiliriz. Ben genelde Scrum’la başlayıp zaman içerisinde takımların Kanbanize olmasını tercih ediyorum çünkü Scrum’la aslında nelerin onlara uygun olup nelerin olmadığını görerek asıl ihtiyaçlarının ne olduğunu anlamaları daha hızlı oluyor. Fakat bu durum da her zaman geçerli değil.
Özellikle uzmanlık alanlarının keskin sınırlarının olduğu ya da operasyonel yükü yüksek takımlarda Scrum uygulamak çok zor olabiliyor. Takım direkt “Bu bize uygun değil” diyerek çevikliğe mesafeli kalabiliyor. Buralarda Kanban’la adım adım giderek ilerlemek çok başarılı sonuçları beraberinde getiriyor genelde.
Tabii burada niyeti anlamak kritik. Sırf konfor alanlarından çıkmak istemedikleri için mi Scrum istemiyor takım yoksa gerçekten uygulamaları mümkün olmadığı için mi? Bunun cevabını netleştirmek, çeviklik adına, o takıma yapabileceğiniz en büyük iyilik olur. Ama özetle şunu da diyebilirim ki; her takım önünde sonunda Kanbanize oluyor, sadece takımın olgunluk seviyesine göre bunun zamanı değişkenlik gösterebiliyor. Sanırım bu da bizi 3. soruya bağlıyor biraz.
- Her Kanban eğitiminin en vazgeçilmez üç sorusudur:
- Yukarıda da belirttiğim gibi Scrum bir çerçeve ve kurallarına, değerlerine uygun gitmeniz gerekiyor ve bunları çiğnemediğiniz sürece istediğiniz şeyi uygulayabilirsiniz. Eğer kurallarına uygun gitmiyorsanız zaten Scrum uygulamıyorsunuzdur yani kendinize özel çözümler geliştirerek Kanbanize olmuşsunuzdur. İşte tam da bu yüzden Scrumban diye bir şey aslında yoktur; o kullandığınız şey Scrum’dır ya da Kanban:) Çoğu zaman Scrumban’dan kasıt, Kanban boardu kullanan Scrum takımı oluyor. Halbuki baktığınız zaman Scrum size board kullanmanızı bile söylemez, serbest bırakır. Eğer Scrum takımı olarak ilerleyip Kanban pratiklerini burada kullanmak istiyorsanız bunun da başka bir adı var; Scrum with Kanban. Hatta kılavuzunu okumak isterseniz de şuraya bırakıyorum. Yani özetle Scrumban diye bir şey yoktur ama Scrum with Kanban vardır ve hakkını vererek yapabiliyorsanız çok güzel sonuçlar da elde edebilirsiniz.
- Sözün kısası ben Scrum vs Kanban yaklaşımını pek doğru bulmuyorum ve iki yaklaşımı birbirinin alternatifi değil tamamlayıcısı olarak görüyorum. Hepsinin yerine göre artıları olduğunu düşünüyor ve mümkün olduğunca harmanlayarak, bütünsel ilerlemeye çalışıyorum. Naçizane küçük tavsiyem de, yöntemden bağımsız olarak, ihtiyacın ne olduğunu anlayıp ona göre ilerlemeniz olur. Sonuçta Agile kendi içerisinde fraksiyonlara bölündüğü için bugün bu halde değil mi:)
- Yazının benzer içerikteki bir versiyonunu da daha önce bir podcastte anlatmıştık. Merak edenler için onu da buraya bırakıyorum.
Yorumlar