Adana Kebapçısı Bedri Usta’nın MVP’si
“Evlendikten sonra yüküm artmıştı, aldığım günlük 10 liralık yevmiye yetmiyordu. Ustamdan zam istedim ama canımı al paramı asla diyen ustam hiç oralı olmadı. Geriye tek bir seçeneğim kalmıştı, kendi işimi kuracak, kendi tezgahımda pişirip satacaktım. İlk dükkanım basitti, 3 tekerlekli bir tabla...”
Ustalıkla Pişer Hayat, Bedri Usta Mardin Filozofu, Destek Yayınları.
Böyle başlıyor Meşhur Adana Kebapçısı Bedri Usta’nın ilk iş fikrini test etme hikayesi. Eğitimlerimizde çeviklik zihniyetini anlatmak için mutlaka MVP (Minimum Viable Product) kavramından bahsederiz. En erken test edilebilir ürün veya minimum uygulanabilir ürün olarak çevirebileceğimiz MVP kavramı Eric Ries tarafından popüler hale getirilmiştir. Ries, Lean Startup'tan bir kavram olan MVP’yi, gelecekteki ürün geliştirme faaliyetleri için geri bildirim sağlayabilecek, erken müşteriler tarafından kullanılabilen, yeterli özelliklere sahip bir ürünün ilk sürümü olarak tanımlamıştır.
Her startup gibi Bedri Usta datest edilmeyi bekleyen bir iş fikri ile başlar kendi işini kurmaya. Aklında sermayesi olmadan 3 tekerlekli tablada kebap satmak vardır Usta’nın. İlk önce o aralar eski tablasını elden çıkarmaya çalışan amcasına gider. Tablayı, parasını kazandıktan sonra ödemek üzere, amcasından satın alır. Sonra tenekeciye ve kömürcüye gider, yine parası sonra ödenmek üzere 2-3 şiş, bir metre mangal yaptırır ve mangal kömürünü alır.
Tabla tamam, mangal tamam, şişler tamam. Fakat büyük bir sorun vardır: Bedri Usta’nın malzeme alacak parası yoktur ve tablayı nereye kuracağı da belli değildir. Ne yaparım, nasıl yaparım derken Bedri Usta’nın aklına bir fikir gelir. Sabah uyanır uyanmaz tablasını kapar, Adana Çifte Minare’nin hemen önündeki boş arsaya çeker Bedri Usta. Mangal kömürünü yakar, başlar müşteriyi beklemeye. Boş arsayı seçmesi boşuna değildir, tablayı kurduğu yerin yakınında bir kasap, bir manav bir de fırın vardır.
İlk müşteri üç tekerlekli tabyanın önünde belirir. Bedri Usta önce kasaba koşar, parası müşteriden alınca getirmek üzere 100 gram et tarttırır, ardından manava koşar aynı şartla iki domates, bir demet maydanoz birkaç soğan alır, sonra fırından benzer şekilde taze pide ekmeği de isteyip soluğu mangalın başında alır. Aldıklarıyla ilk kebabını pişirir, kazandığı paranın yarısıyla malzemelerin parasını öder, yarısını cebine atar. Bedri Usta ilk dükkanını sıfır sermayeyle işte bu şekilde kurar. O gün üstüne atacak malzemesi olmadan başlayan yolculuğu gün gelir 15 şubelik dev bir markaya dönüşür.
MVP, iş hipotezlerini doğrulama bağlamında uygulanan bilimsel yöntemdeki deneylere benzer. Bedri Usta gibi potansiyel girişimcilerin, bir ürün veya iş fikrinin arkasındaki varsayımları test ederek belirli bir iş fikrinin gerçekten uygulanabilir ve karlı olup olmayacağını bilmeleri için kullanılır.
Belirsizliğin tek belirlilik olduğu günümüz iş dünyasında öne geçmenin en kısa yolu herkesten daha hızlı öğrenmektir. "Fail fast" olarak da ifade edilen bu yaklaşımdaki temel amaç, gerçek kullanıcılardan en kısa sürede geri bildirim alarak ürünle ilgili varsayımlarınızdan hangilerinin doğru veya yanlış olduğunu bulmaktır. Scrum gibi çevik pratikler ürün ve hizmet geliştirmeyi sprintlere bölmeyi, risklerin azaltılmasını ve gerekli değişikliklere hızlı bir şekilde yanıt vermeyi sağlar. Çevik pratikler, müşteri geri bildirimlerine dayalı yinelemeli bir süreç fikri etrafında inşa edildiğinden MVP geliştirmede merkezi bir rol oynar. Bir MVP yayınlamaya odaklanmak hızlı harekete geçmek için ağırlıkları atmayı başka bir deyişle öğrenmenize doğrudan katkıda bulunmayan tüm süreçleri, özellikleri veya çabaları kaldırmayı gerektirir. MVP'nin temel faydası varsayımlarınızı doğrulamaya başlamak ve müşterilerinizin ürüne olan ilgilisini anlayabilmeniz için ürünü tam olarak geliştirmeden müşterilerinizin önüne koymaktır. Böylelikle ürün geliştirme maliyetini en aza indirir, ürünü erkenden pazara çıkarabilir, ürüne döngüsel bir şekilde sürümler yapmanızı sağlar, hatalardan öğrenmenize faydası olur ve ürününüze taraftar bir müşteri kitlesinin oluşmasını sağlarsınız. Bedri Usta’nın söylediği gibi “Çırağı olmadığın işin ustası olamazsın”.
Yorumlar