Agile Turkey Summit 2019 İstanbul Ardından
Agile Turkey Topluluğu, Türkiye ve bölge ülkelerin ilk ve en büyük Agile konferansı olan Agile Turkey Summit’in bu yıl 7’ncisini düzenledi.
2019 Yılının Mottosu: Influence Your Team, Organization, Culture
Etkinlik bu yıl “Influence your team, organization, culture” sloganı ile 3 paralel oturumda düzenlendi. Paralel seanslara ek olarak deneyim paylaşımları, ücretsiz workshoplar ve fuaye alanında ki daha bir çok yenilik yer aldı.
24 Ekim tarihinde Wyndham Grand Levent Oteli’nde gerçekleştirilen etkinlikte birbirinden değerli yerli ve yabancı konuşmacılar yer aldı.
Açılış Konuşması
Yoğun katılımın olduğu Agile Turkey Summit 2019, kendisini; agile koç, fasilitatör, öğretmen ve ilham verici olarak tanımlayan, “Coaching Agile Teams” kitabının yazarı Lyssa Adkins tarafından yapılan açılış konuşmasıyla başladı. Motivasyonel bir konuşma sunan Lysaa Adkins, konferansın teması olan “commitment” kavramı üzerinde dururken salondaki kişilerin birer süper güçleri olduğunu düşünmesini istedi ve bu güç ile çevrelerine nasıl bir etki (influence) ve değişim getirebilecekleri ile ilgili etkileşimli bir egsersiz yaptırdı. Bunun yanında organizasyonlardaki kadın çalışanları daha vokal olmaları ve bunu sosyal medyaya da yansıtmaları konusunda öğütler verdi.
Bazı Konuşmacılar ve Konuları
Yabancı ve Türk konuşmacılar gün boyunca 3 ayrı salonda eşzamanlı olarak konuşmalarına devam etti ve bazılarını dinleme fırsatımız oldu. Şimdi sırasıyla bu konuşmacıların nelere değindiğini özetle anlatalım…
Dave West - The Future of Work: The impact of Agile & Scrum on how the world works
Scrum.org’un CEO’su ve Product Owner’ı olan Dave West için salondaki ilgi büyüktü ve tüm oturma yerleri dolduğundan dinleyicilerin bir kısmı konuşmayı ayakta da kalsalar dinlediler.
Dave West, dünyanın artık eskisi gibi olmadığına ve hızlı radikal değişimler geçirdiğine çok kez vurgu yaptığı konuşmasında organizasyonların ve iş yapış şekillerinin de bu değişimlere uyum sağlamasının gerekliliğine değindi. Dünyadaki hızlı değişimlere örnek olarak; ilklim değişikliği, dijital globalleşme, üstel bilgisayar gücü, 4. endüstriyel devrimi verdi. Çözüm olarak Agile olmanın gerektiğini, Agile kültürünün getirdiği deneycilik, öğrenme, adaptasyon davranışlarının organizasyonların hayatta kalmalarını sağlayacak en önemli özellikler olduğunu söyledi.
Günümüzde uzun vadeli planların pek işe yaramadığını, sürekli değişen koşullara ayak uydurmanın ne kadar önemli olduğunu anlatırken Tesla’nın CEO’su Elon Musk’un kendisine 5 yıl içinde nerede olacağı sorulduğunda “bilmiyorum” diyerek cevap vermesini örnek gösterdi.
McKinsey ve Scrum.org’un ortaklaşa yaptığı bir araştırmanın bulgularından bahseden Dave West, takımlar ve product owner’lar için en değerli kişisel özelliğin “agreeableness” (uyumluluk) olduğunu söyleyerek yeni dünyada başarılı olmak isteyenlere de ışık tuttu.
Barry Overeem - Liberating Structures: An antidote to zombie Scrum
The Liberators şirketinin kurucularından Barry Overeem konuşmasına Scrum’ın öneminden ve ne kadar popüler olduğundan bahsederek başladı. Daha sonra scrum masterların bazen sorunların kaynağı olabildikleri durumların da varlığını salona hatırlattı. Bunun salondaki scrum masterların keyfini kaçırdığını homurdanmalarından anladık. Konuşmasının devamında “Zombie Scrum” kavramından bahsederek neden böyle olduğunu açıkladığında sanırım scrum masterların huzursuzluğunun yerini anlayış aldı. Barry Overeem, son derece faydalı olan Scrum’ın hangi durumlarda bir zombiye dönüştüğünü herkese tanıdık gelen ve onayladığı örneklerle açıkladı.
Konuşmasına “Liberating Structures” kavramını anlatarak devam eden Barry Overeem, organizasyonlarda çalışanların süreçlere sürekli ve daha fazla dahil edilmelerinin içlerindeki süper güçleri ortaya çıkaracaklarına inandıklarını ve değişimin yönetimden gelmesini beklemekten çok daha yararlı olacağını savundu.
Simon Reind - The power of many
Simon Reindl diğer konuşmacılardan farklı olarak salondakileri menti.com sitesine davet ederek konuşması boyunca sorduğu sorulara bu site üstünden cevaplar alıp sonuçları bir tag bulutu olarak dev sunum ekranına yansıttı ve salondan anlık ve yüksek katılım sağladı. Daha sonra toplanan cevaplar doğrultsunda yorumlarda bulundu.
Sorduğu sorulardan birisi kişilerin hayatlarında hiç “pair programming”, “mob programming” yapıp yapmadıklarıydı. Salonun büyük bir bölümü “pair programming” ve “mob programming” yaptığını belirtti. Bu terimleri ilk defa duyanlar için söyleyelim: “Pair programming” iki kişinin aynı anda bir bilgisayar başında çalışması, “mob programming” de tüm takımın aynı bilgisayar başında çalışması anlamına geliyor.
Simon Reindl’in konuşmasının temasının “The power of many” (“grubun gücü” veya “kalabalığın gücü” olarak çevirebiliriz) olmasından dolayı genel olarak savunduğu kavramlar da organizasyonlarda bir problemi çözerken birden fazla kişinin katılımının önemi üzerineydi.
Simon Reindl, grup olarak çalışanların bir tür fikir kontrol mekanizması kurduğunu, çevredeki dikkat dağıtıcıları engellediğini, kişiler arası konuşmanın güveni arttırdığını ve genel verimlilik sağlandığını öne sürdü.
Emrah Yayıcı - Design thinking and Agile business analysis inspired by art and philosophy
Emrah Yayıcı oldukça kalabalık bir salona konuşmasının başlangıcında herkesi kışkırtabilecek bir soruyla başladı. “Aramızda kimler sabahları işine koşarak gidiyor, kimler ayak sürüyerek?”. Bu soru salondaki birçok insanın birbirleri arasında konuşmasını sağladı ve konu akışa (flow) geldi. Emrah Yayıcı, insanların yaptıkları işi severek sürdürmeleri için ona dahil olmalarının ve sürekli yeni bir şeyler üretmenin bir akış, yani kişileri işlerini severek yapmalarını, sağladığını hatırlattı.
Design thinking ile çözülecek bir problemle başlamanın ve bu problemi çözerken de Agile kalarak işe dahil olan herkesi işe katmanın ve kavramları basitleştirip daha anlaşılır kılarak ilerlemenin önemini belirtti.
Emrah Yayıcı daha sonra design thinking ile sanat ve felsefeden yararlanıp ortaklaşa çalışarak hedef kitlenin ihtiyaçlarını belirleme, hayata geçirebilir içgörüler elde etme, yenilikçi fikirleri çözümlere dönüştürme üstüne gerçek hayattan örnekler verdi.
Agile HR (Çevik İnsan Kaynakları) Paneli
Agile Turkey Summit 2019’un bu seneki panel konusu Agile HR’dı (Çevik İnsan Kaynakları). Panele katılımcıları şöyleydi: Ahmet Aksoy (Tüpraş), Aslı Barış Seyis (Doğuş Teknoloji) Sevil Kayaş Yılmaz (Vodafone), Sevla Serbest (Modanisa), Öznür Metiner (Garanti BBVA). Panel boyunca moderatörlüğü de Ahmet Aksoy üstlendi.
Sevil Kayaş Yılmaz - Head of Talent Strategy and Development @ Vodafone
Sevil Kayaş Yılmaz Vodafone‘daki Agile dönüşümden bahsettiği konuşmasında değişimin teknoloji birimlerinde başladığını ve daha sonra diğer birimlere de yayıldığını söyledi. Agile dönüşümdeki en büyük zorluğun yıllardır yer etmiş kurumsal kültürün getirdiği alışkanlıkların bırakılması olduğunu ifade eden Yılmaz, şirketteki yapılan değişikliklerden örnekler verdi. Bu örneklerden bazıları şunlar:
- Bağımsız farklı takımların aynı amaca doğru hareket etmesi.
- İki haftalık kısa dönemli planlar ve değerlendirmeler.
- Müşterinin ihtiyacına hızlı cevap verme.
- Veriye dayalı karar mekanizmaları oluşturma.
- Değişen çalışma kültürüne uyum gösteren çalışma ortamı yaratma.
- Çalışma ortamının dijitalleşmesi.
- Esnek çalışma saatleri.
- Kimsenin özel masasının olmadığı flat ofis yapısı.
- Azalan toplantı sayıları.
- Slide içeren toplantılara son.
- Tekrar eden işlerin otomasyonu.
Öznur Metiner - Çalışan Deneyimi Direktörü @ Garanti BBVA
Öznur Metiner Garanti BBVA‘daki insan kaynakların bölümünde Agile dönüşümle ilgili yaptığı konuşmasında değindiği bazı kavramlar şöyleydi:
- Otomasyona önem verme ve sürekli iyileşme odaklı olmak.
- Görünür (şeffaf) olmak.
- Deneysel olmaya teşvik etmek ve hatalara toleranslı olmak.
- Çalışanların denetlenmesinden çok hedeflerine inançla odaklanılması ve bunun sağladığı motivasyon.
- İşbirliği (collaboration) yapmak ve gri alanları yönetirken zor zamanlarda uzlaşmak.
Sevla Serbest - Director of People @ Modanisa
Sevla Serbest Modanisa‘da yaşanan değişimi anlatırken şunlardan bahsetti:
- Dünya Agile olma yolunda ilerlerken Modanisa da bu işe IK’dan başlamaya karar vermiş.
- Eski öğrendiklerini unutmak zorunda oldukları için ilk başlarda zorlanmışlar.
- Kendi kendini organize eden takımlar kurmuşlar.
- Güven duyulan çalışanlar aldıkları sorumlulukları artırmış ve şeffaflık sağlanmış.
- Veri odaklı olmaya başlamışlar.
- Agile pratikleri insan kaynakları bölümü uygularken diğer bölümler de duvarlardaki post-it’leri görüp bu dönüşüme ilgi göstermişler.
Aslı Barış - HR Director @ Doğuş Teknoloji
Aslı Barış da diğer konuşmacılarınkine benzer tecrübelerinden Doğuş Teknoloji‘de yaşadıklarından ve nasıl dönüşüm geçirdiklerinden bahsetti. Takımların hayatını kolaylaştırmak için liderler takımı oluşturmak ve Agile pratikleri yerine getirmenin öneminden bahsetti. Bunlara ek olarak sürekli değerlendirmeler yapıp performans ölçmeyi de ihmal etmediklerini anlattı.
Agile Summit Turkey 2019 ve Workshoplar
Summit boyunca birçok seminere ek olarak eşzamanlı olarak yürüyen workshoplar da vardı.
Aile Turkey Summit Turkey 2019 Workshop Listesi:
- How Engineering Drives Agility: Based on a True Story (Lemi Orhan Ergin, Hakan Erdoğan, Sabri Onur Tüzün)
- Building a Kubernetes-based Cloud Native Platform on Bare-metal Servers (Şeref Acet)
- User Story Mapping Experience (Bervan Tekin, Rıdvan Akçiçek)
- Visual Thinking & Building Your Visual Vocabulary (Doğa Eriş, Merve Kaya Mut)
- Design Thinking and Agile Business Analysis Workshop (Merve Alev, Emrah Yazıcı)
Agile Summit Turkey 2019 ve Yemekler
Wyndham Grand Levent’de düzenlenen Agile Summit Turkey 2019’da ikram edilen atıştırmalıklar ve yemekler de oldukça güzeldi ve konuklar tarafından beğenildi.
Gold Sponsor ACM
Agile Turkey Summit 2019 için Gold Sponsor olan şirketimiz ACM’in standına her yıl olduğu gibi yine büyük bir ilgi vardı. Bu sene misafirlere küçük hediyelerin yanında Mehmet Yitmen’in “Scrum Bir Dönüşüm Hikayesi“, Mehmet Yitmen Emin Gürbüz‘ün “Usta Sorulara Uzman Cevaplar” ve Ahmet Akdağ‘ın “Nasıl Agile Olunur” kitapları ücretsiz olarak dağıtıldı.
Yorumlar