Scrum Guide 2020 ile Neler Değişti? – PART I
Bir önceki versiyonu 2017’de yayınlanan, Scrum’ın tanımını içeren ve Scrum tanımının roller (roles), etkinlikler (events), eserler (artifacts) ve bunları bir arada tutan kuralları içerdiğini söyleyen Scrum Guide, 18 Kasım 2020’de yenilendi.
25 yıldır sadece yazılım
geliştirme dünyasında değil, karmaşık işler barındıran tüm alanlarda
kendisini kullananların katkılarıyla gelişen Scrum’ı tanımlayan Scrum
Guide 2020’de, Scrum Kılavuzunun Amacı tariflenirken roller,
etkinlikler, eserler ve kurallar vurgusu artık yer almıyor.
Scrum, uzun yıllardır IT dışında da karmaşık problemler için adaptif çözümlerle değer üretimi için kullanılıyor. Kompleks ifadelerin elimine edildiği ve yazılım geliştirmeyi odağına alan kelimelere de artık yer vermeyen Scrum Guide 2020 ile bu fiili duruma işaret ediliyor.
Çok daha sade ve yazılım geliştirme dünyası ötesinde daha geniş bir kitleye hitap eden bir dil kullanılıyor; çok daha kapsayıcı ve bir o kadar da sade yeni kılavuzda, çerçeveyi oluşturan her bir elementin Scrum ile elde edilen değer ve sonuçlar için gerekli olan belirli bir amaca hizmet ettiği belirtiliyor.
Aynı zamanda, Scrum Kılavuzunun Amacı’nda yer alan “Scrum’da ‘Developers (Geliştiriciler)’ kelimesini belirli bir rolü adresleyerek diğerlerini dışlamak için değil, sadeleştirerek daha kapsayıcı hale getirmek için kullanıyoruz. Scrum’dan bir değer elde ediyorsanız, kendinizi Developers içinde düşünebilirsiniz.”cümlelerinden daha kapsayıcı olma amacına odaklanıldığını görüyoruz.
2017 versiyonunda “basit, anlaması kolay, yönetmesi zor” ifadeleriyle nitelenen Scrum, 2020 versiyonunda “Product Owner’ın Product Backlog’daki işleri sıraladığı, Scrum Takımı’nın seçilen işleri değerli bir ürün parçasına çevirdiği, takımın ve paydaşların sonuçları inceleyip bir sonraki Sprint için düzeltme yaptığı ve bunların tekrarlandığı” bir döngü olarak tanımlanıyor. Bu ortamın yaşatılması için bir Scrum Master’ın gerekliliği de ayrıca vurgulanıyor.
Scrum Guide 2020’de Scrum’ın Kullanımı başlığının artık olmadığını görüyoruz. Bu başlığın artık olmaması bize yeni Scrum Guide’ın daha az sınırlayıcı, daha kapsayıcı ve sade olduğunu bir kere daha hissettirdi.
Scrum Teorisi başlığına geldiğimizde ilk dikkatimizi çeken Scrum Guide 2017’de yer verilmeyen Lean (Yalın) kavramının kullanılmış olması oldu. Lean, Scrum Guide 2020’de şu şekilde tarifleniyor: “Yalın düşünce israfı azaltır ve esas önemli olana odaklanır”. Bu ekleme ile de yine sadeleşmeye verilen önemi görüyoruz.
Şeffaflık: Scrum Guide 2017’de, üretilen çıktıdan ve değerden sorumlu olanlara, sürecin önemli kısımlarının görünür olmasından bahsediliyordu. Yeni versiyonda, sürecin ve işin, işi yapanlara ve yapılan işten yararlananlara görünür olması gerekliliği belirtiliyor. Bu ifadenin önemini biz de bugüne kadar takım üyelerinin ve takım üyelerinin yaptığı işten yararlananların, süreç ve işe dair her şeyden anladıklarının aynı olması ihtiyaçlarıyla çokça karşılaşarak deneyimlemiştik. Scrum Guide 2020’de ifade edilenler ve bu ifadelerde yer verilen özneler, ortak anlayış oluşturmaya ve bu amaçla radikal şeffaflığı sürekli yaşatmaya vermemiz gereken önemi bir kere daha vurgulamış oluyor.
Gözlem: Scrum Guide 2017’de, daha önce Scrum eserlerinin (artifacts) ve Sprint Hedefi (Goal)’ne doğru ilerlemenin gözleminden bahsedilirken, yeni versiyonda Scrum eserleri ile birlikte üzerinde anlaşılan hedeflere (Ürün Hedefi, Sprint Hedefi, Bitti Tanımı) doğru ilerlemenin gözlemi vurgulanıyor.
Adaptasyon: Scrum Guide 2020’de adaptasyonun kolaylığı için ilgili kişilerin yetkilendirilmesinin ve kendilerini yönetebilmesinin (daha önce kendi kendine organize olma vurgulanıyordu) önemi belirtiliyor.
Şeffaflık, gözlem ve adaptasyon arasındaki bağ ve birbirlerine olan ihtiyaç da yeni versiyonda deneyselliğin taşıyıcı kolonları tariflenirken vurgulanıyor. “Şeffaflık olmadan Gözlem yanıltıcıdır ve israfa yol açar. […] Adaptasyon olmadan yapılan gözlem anlamsız kabul edilir. […] Bir Scrum Takımı’nın gözlem aracılığıyla yeni bir şey öğrendiği anda adapte olması beklenir.”
Scrum Guide 2017, Product Owner (Ürün Sahibi), Scrum Master ve Development Team (Geliştirme Takımı) rollerini tanımlarken yeni versiyonda rollerden bahsedilmiyor ve PO, SM ve Developers (Geliştiriciler) sorumluluklarıyla tanımlanıyor.
Scrum Takımı başlığı altında artık bir rol olarak Development Team yer almıyor. Product Owner (Ürün Sahibi), Scrum Master ve Developers (Geliştiriciler)’tan oluşan tek bir takım tarifleniyor. Scrum Guide 2020 ile hayatımıza giren Ürün Hedefi burada da vurgulanıyor. Scrum Takımı’nı her seferinde tek bir ürün hedefine odaklanan profesyoneller olarak tanımlıyor.
Scrum Takımı için belirtilen en önemli niteliklerden bir tanesi de takımın (bir Product Owner, bir Scrum Master ve Developers) kendini yönetmesi (self-managing) olarak dikkat çekiyor. Takımın kendini yönetmesinden kastın ne olduğu da “kimin neyi, ne zaman ve nasıl yapacağına takımın kendisinin karar vermesi” olarak açıklanıyor.
Geliştirme Takımı kavramı artık hayatımızda olmadığı için Scrum Takımı’nın tipik olarak 10 veya daha az kişiden oluşacağı söyleniyor.
Scrum Guide 2017 rolleri anlatırken Product Owner, Development Team ve Scrum Master sırasıyla ilerlerken, Scrum Guide 2020 Developers, Product Owner ve Scrum Master sorumluluklarını -bu sırayla- tanımlıyor.
Developers: Daha önce kendi kendine organize olan ve sorumluluğu bir takım olarak üstlenen Geliştirme Takımı tanımı hayatımızdan çıkıyor. Bunun yerine birbirlerini profesyoneller olarak sorumlu tutan, kendini yöneten Scrum Takımı içerisindeki özel sorumluluklardan biri olarak tanımlanan Developers hayatımıza giriyor.
Product Owner (Ürün Sahibi): Product Owner’ın sorumluluklarına Ürün Hedefi’nin oluşturulmasının ve bu hedefin iletişiminin yapılmasının dahil edildiğini görüyoruz.
Scrum Master: Scrum Takımı için Hizmetkar Lider nitelemesi Scrum Guide 2020’de yer almıyor. Hayatımıza giren “kendini yönetme (self-management)”, “Ürün Hedefi” kavramları ve daha güçlü bir vurguyla Scrum Eserleri tanımlanırken Increment için Taahhüt olarak işaret edilen “Bitti Tanımı” ile birlikte Scrum Master’ın sorumluluk alanları da bunları kapsayacak şekilde gelişiyor. Scrum Master’ın hizmetlerine, Scrum Takımı’nın kendini yönetmesi konusunda koçluk yapması, Scrum Takımı’nın Bitti Tanımını karşılayacak şekilde değer üretmeye odaklanmasına yardımcı olması, Ürün Sahibi’ne Ürün Hedefi’ni tanımlaması konusunda yardımcı olması da ekleniyor.
Yorumlar