ACM Agile is Gold Sponsor of Agile Türkiye Summit 2024

24.10.2024, Wyndham Grand İstanbul Levent

Show more

Yönetimi Yeniden İcat Etmek

“Bir gün dönsem sözümden, düşerim dost gözünden. Dünya dönüyor dostlar, bir sözden dönsem çok mu? Devran dönüyor dostlar, ben dönmüşüm çok mu?“ diyor Barış Manço. Huzur içinde yatsın, çok severim Barış Manço’yu. Evet dünya dönüyor ve döndükçe büyük bir hızla değişiyor. Zaman geçtikçe değişim hızı artıyor ve bize sanki daha hızlı dönüyormuş gibi geliyor. Bu kadar hızlı bir değişim doğal olarak her şeyi etkiliyor. Bizler de sanki bir şeyler kaçırıyormuş gibi bir telaş içerisinde bu değişime ayak uydurmaya çalışıyoruz. Şunu fark ettim, merak ettiğim veya öğrenmeye çalıştığım konuların videosunu izlerken artık normal hızında izleyemiyorum. Mutlaka en az bir buçuk katı hızla izliyorum. Neye yetişeceksem.

Bütün bu hız ve yetişme çabası içinde iş yaşamı da kendini değiştirmek zorunda hissediyor. Önce pandemi ile uzaktan çalışma önemli bir yeniliği getirdi iş yaşamına. Bu değişikliğe daha alışamadan şimdi de yapay zekanın inanılmaz yükselişi, sadece iş yaşamını değil tüm hayatımızı temelden etkileyecek gibi gözüküyor. Bütün bu gelişmeler iş hayatında başta yöneticileri şaşkınlığa uğratmış durumda. Çünkü yöneticiliğe giden yolda yaşadıkları tecrübeler, aldıkları eğitimler ve kendi yöneticilerinden görüp öğrendikleri yaklaşımlar bugün işe yaramıyor. Yeni çalışanlar bu yaklaşımlara tepki gösteriyor, iş yaşam dengesi diyor, kendimi gerçeklemem lazım diyor, yaptığım işten hiçbir şey öğrenemiyorum, gelişemiyorum diyor ve bazen de işi bırakıp gidiyor. Ne maaş artışı ne terfi bunun önüne geçebiliyor. Gerçi bunların işe yarayacağının da bilimsel bir kanıtı yok ama en azından eskiden daha çok işe yarıyordu sanırım. Peki bütün bu değişim nasıl başladı ve ne zamandan beri bugünkü yönetim anlayışı artık günün şartlarına cevap veremiyor?

Bu sorunun cevabını bulmak istiyorsak bundan yaklaşık 30 yıl öncesine gitmemiz lazım. Kişisel bilgisayarların ve internetin icadına.  Ben buna bilişim devrimi diyorum. Aslında sanayi devriminden bu yana oluşan ve gelişip iş hayatımıza yerleşen geleneksel yönetim anlayışının yavaş yavaş işlerliğini kaybetmesine neden olacak çok önemli olay işte bu bilişim devrimiydi.

Sanayi devriminden önce iş yerleri ve üretim kapasiteleri sınırlıydı. En büyüğü birkaç tezgâhtan oluşan üretim atölyeleri çalışılan en büyük işletmeleri oluşturuyordu ve çalışan sayıları kısıtlıydı. Sanayi devrimiyle buhar gücü ve elektriğin devreye girmesiyle büyük fabrikalar ortaya çıkmaya başladı ve çalışan sayıları artmaya, büyüyen toplulukları yönetebilmek için hiyerarşik düzende yapılanmalara ihtiyaç duyulmaya başlandı. Bugün bile yaygın olan yönetim anlayışının temelleri işte o zamanlar atıldı. O dönemde kurumlara, çalışan makineler gibi bakılıyor, çalışanlar da bu makinenin dişlileri gibi görülüyordu. Sistemler kuruluyor, prosedürler hazırlanıyor, çalışanlar akıl yürütmek zorunda olmayan, kendilerine söyleneni yapmakla mükellef birer vasıta gibi görülüyordu. Bu zihniyeti en iyi anlatan söz sanırım Henry Ford’un şu sözüdür;” Ne zaman bir çift ele ihtiyaç duysam, maalesef yanında bir beyinle geliyor.” Bu bakış açısı ve dönemin ihtiyaçları doğal olarak çalışanı insan olarak görmek yerine en öncelikli işi kurumdaki görevini yerine getirmek olan bir araç gibi gören bir yönetim anlayışı getirdi. Üretim arttı, istihdam arttı, bir arada çalışmak durumunda olan insan sayısı ve yönetilmesi gereken kitlelerin büyüklükleri arttı. Karmaşık bu yapıları yönetmenin en kolay yolu böl ve yönet mantığıyla hareket etmekti. Takımlar, müdürlükler, direktörlükler gibi yapılanmalar oluşturuldu ve kurumlar hiyerarşik piramitler şeklinde organize edilerek yönetilmeye başlandı. Bu anlayış zamanın şartlarına göre oldukça da iyi çalıştı. Taa ki bilişim devrimi gerçekleşene kadar.

Bilişim devrimi ile aslında ekonomi çok değişti. Üretim, sanayi devrimi ile artmıştı ama otomasyon kavramı ve standart işleri yapabilen robotlar ortaya çıkıp yaygınlaşınca beyine ihtiyacı olmayan bir çift elin yerini belirli ölçüde robotlar aldı. Robotların neler yapması gerektiğini söyleyen merkezi beyin ise artık yazılımlar oluyordu. Tabii bu yazılımlar akıl içeriyor ve bu yazılımların içerisine bu aklı koyabilmek için de artık sadece ellerini kullanan değil aynı zamanda beynini de daha çok kullanması gereken işgücüne ihtiyaç doğuyordu. Bu da ekonomide beyin işçiliğine olan ihtiyacın her geçen gün artması anlamına geliyordu. 90’lı yılların sonları ve 2000’lerin başları bu işgücüne ihtiyacın çok arttığı ve artık ekonomide beyaz yaka diye tabir ettiğimiz işgücü ihtiyacının ağırlık kazanmaya başladığı yıllar oluyordu.

Beyaz yaka profilinin şöyle bir farkı vardı; rutin tekrarlanan işleri yapmaktan çok her an farklı problemlerle uğraştığı için daha çok problem çözme yeteneğine sahip olması ve aklını daha çok kullanması gerekiyordu. İşte bu noktada çalışanlar, kurumun görevlerini yerine getiren araçlar, ya da makinenin dişlileri konumundan çıkıp aklını kullanan ve sorgulayan insanlar olmaya başladılar. Onların da duyguları vardı, dinlenmeye ihtiyaçları vardı, özel hayatları vardı. Bazen özel hayatlarındaki problemler iş performanslarını etkileyebiliyordu. Beyni kullanmayı etkileyen insani faktörler, motivasyon, yaptığı işten zevk almak, kendini gerçekleştirmek, değer görmek gibi kavramlar artık yöneticilerin yüzleşmek zorunda olduğu ve dikkate alması gereken konular olmaya başladı.

Bir yazılım mühendisi olarak ben de bizzat bu değişime şahitlik etmişim. Şimdi daha iyi anlıyorum. 2000’li yılların başında gittiğim bir yazılım konferansında “Agile” kelimesini ilk defa duymuştum. Her sunumda mutlaka bu kavram geçiyordu ve ben ne olduğunu anlamaya çalışıyordum. Daha önce gittiğim konferanslarda daha çok teknik detaylara odaklanılır, hangi firma nasıl bir “framework” geliştirmiş bunlardan bahsedilirdi. Bu “framework” kodlamayı ne kadar hızlandırıyor, kütüphaneler bellek kullanımını ne kadar verimli yapabiliyor ya da tasarımı nasıl yaparsam daha sonra idameyi daha kolay yapabilirim gibi konular gündemde olurdu. İlk defa orada farklı bir şeylerden bahsedildiğini hissetmiş ve “Agile Manifesto” diye bir manifestonun varlığından haberdar olmuştum. Genç bir mühendis olarak “Adamlar teknik konuları çözmüşler artık ilerleyebilmek için sosyal konulara kafayı takmışlar” diye aklımdan geçirmiştim. Şimdi bu konuyu tekrar değerlendirdiğimde “Agile Manifesto”nun aslında yazılım projelerini nasıl daha iyi yaparız ve müşteriye nasıl daha çok değer üretiriz haykırışından çok, o günün yönetim anlayışına bir isyan niteliğinde olduğunu değerlendiriyorum. Manifestonun ilk maddesi bu isyanı en başta haykırıyor. Evet araçlar var, süreçler var ama bu işi yapanlar, insanlar, ey yöneticiler siz insanlarla çalışıyorsunuz. Yaptığınız işi de yine insanlar için yapıyorsunuz. Buna çok daha fazla önem vermelisiniz.

Agile Manifesto yayınlanalı 23 yıl olmuş. Bunca süre boyunca Agile konusunda çok fazla gelişme oldu. Bir sürü yeni yöntemler keşfedildi, çerçeveler yayınlandı. Hatta çeviklik ifadesinden sıkılacak kadar çok kavram, yöntem ve çerçeve icat edildi ve kullanıldı. Bununla birlikte bu süre zarfında beyin işçiliğine olan ihtiyaç da sürekli arttı. Beynini kullanarak hayatını kazanan insan sayısı arttı ve bugün artık sanayi devriminin oluşturduğu geleneksel yönetim anlayışlarının sıkıntısı çok daha derin yaşanıyor. Yazılım alanında başlayan bu isyan ve ortaya çıkan yaklaşımın aslında bir yazılım meselesi olmadığı, yönetimle ilgili bir değişiklik arayışı olduğu da bugün bence daha iyi anlaşılıyor.

Bilişim devrimi ile artık günümüzde dünyada en değerli şirketler beyin işçiliği üzerine çalışan şirketler oldu. Başta teknoloji ve yazılım firmaları bunların en önünde yer alıyor. Bu firmaların yönetim anlayışlarına da baktığınızda geleneksel yaklaşımların çok dışında anlayışlar geliştirdiğini görüyorsunuz. Bu çerçevede öncelikle popüler, ofis ortamları değişimlerine şahit olduk. Ofislerin çalışanları rahat ettirmek için her türlü yeme içme, konaklama ve eğlence imkanları barındırdığını gördük. İnsanlar evlerinde bulamadıkları konforu ofislerde buluyorlardı. Bu insanı merkeze alma düşüncesinin basit, maddi ve belki de sığ bir uygulamasıydı.

Daha sonra çok daha manevi konuların ön plana çıktığı yönetim anlayışlarını görmeye başladık. Bu anlayışlar çoğunlukla geleneksel hiyerarşik yapılanmaların azaltıldığı, merkezi otorite yerine karar verme ve inisiyatif almanın daha küçük otonom gruplara verildiği organizasyonlarla şekillenmeye başladı. İnsanlara söz hakkı, inisiyatif kullanma hakkı veriliyordu.  Liderler konumlarından güç almak yerine, yetkinliklerinden ve bunun gücünden konum elde ediyorlardı. Liderlik ya da yöneticilik kavramı hizmet edilen bir konum değil, çalışanların daha iyi çalışabilmeleri için hizmet eden, onların önünü açan bir konum haline geliyordu.

Artık liderler çalışanlarının iş yaşam dengesini de gözetmek zorundalar. Çünkü ancak o zaman daha iyi iş çıkarılabileceğini biliyorlar. Yaptıkları işin herkes için anlamlı olmasının önemini çok daha iyi kavrıyorlar. Eskiden bir alışkanlık olarak herkeste var bizde de olsun diye yazılan misyon, vizyon ve değerler kavramları şimdilerde her zamankinden çok anlam ifade ediyor şirketler için. Yani aslında yönetim kavramı köklü bir şekilde değişiyor ve yeniden icat ediliyor.

Peki bu yeni icat edilen yönetim anlayışında eskiye göre neler değişiyor, ya da neler değişmeli? Şimdi kısaca bunlara değinmeye çalışalım;

  1. Otoritenin Dağıtımı ve Otonom Yapılar: Öncelikle tabii ki yeni yönetim anlayışı, merkezine insanı ve insanla ilgili değerleri koymak zorunda. En önemli sermayesinin insan olduğunu göz ardı etmeden ve insan psikolojisini de dikkate alarak bir yaklaşım sergilemeli. Bu da en başta otoritenin paylaşılmasını gerektiriyor. İnsanlar karar verebilmek, verdikleri kararların sorumluluklarını alabilmek istiyorlar. Eğer kararları kendileri alırlarsa ya da en azından alınmasına katkıda bulunur ya da karara katılırlarsa onun için çaba göstermek ve mücadele etme eğilimleri çok daha fazla oluyor. Bu nedenle yeni yönetimde kararları işi gerçek anlamda yapanların alması eğilimi ortaya çıkıyor. Kararların daha geniş kitlelerce benimsenmesi için de karar vermede çok farklı yenilikçi yaklaşımlar ortaya çıkabiliyor.  Bu da otoritenin insanlara dağıtılması anlamına geliyor.  

  2. Organizasyon Yapısı: Otoritenin paylaşılması doğal olarak organizasyon yapılarını da değiştiriyor. Geleneksel anlayıştaki hiyerarşik ve gücün merkezde toplandığı, kararların tepede alınıp aşağıya doğru yayıldığı organizasyon yapıları artık terk ediliyor. Bunun yerine, hiyerarşinin azaldığı ve dikeyden çok yatayda genişleyen organizasyon yapıları benimseniyor. Bu yapılar kendi kararlarını belirli ölçüde kendileri alabilen küçük ve yetkin gruplar ve bir arada daha büyük bir amaca hizmet ediyorlar. O amaç da şirketin misyon, vizyon ve değerleri tarafından oluşturuluyor.

    3. 
    Doğallık ve Kişisel Bütünlük: Geleneksel yönetim anlayışında çalışanlar, şirket sınırları içerisine girdiklerinde, günlük hayatlarındaki rol ve alışkanlıklarından sıyrılıp, kurumdaki görevi neyse o görevin maskesini takmak zorundadır. Evde ne kadar zor bir gün geçirdiği önemli değildir. Eşiyle ya da anne babasıyla ilgili yaşadığı sorunları kurum kapısından girdikten sonra unutmak zorundadır. Bu da doğallığından çıkıp başka bir kişiliğe bürünmesi anlamına gelmektedir. Yeni yönetim anlayışında ise günlük hayatınızdaki sizden sıyrılmanıza gerek yok. Kadınsanız, kadın, anneyseniz, anne olarak işe geliyorsunuz. Bunu saklamanıza ya da bu rollerinizin yarattığı sıkıntıları göz ardı etmenize gerek yok. Çünkü bu doğallık ve kişisel bütünlüğün sağlanması kişilerin kurumlara bağlılığının artması ve performanslarının da iyileşmesine neden oluyor. Bugün Türkiye’de dahi bazı şirketler kadınlara özel günlerde izin hakkı verme, personele doğum günlerinde izin yapma hakkı verme gibi uygulamalara gitmeye başladı. Bu uygulamalar bu anlayışın bir göstergesi olarak kurumlar tarafından bilinçli ya da tam bilinçli olmadan devreye alınıyorlar.



4. Sürekli Yenilenen Şirket Amacı: Şirketlerin yeni yönetim anlayışında misyon, vizyon ve değerleri çok daha büyük bir öneme sahip. Çünkü bu kavramlar çalışanların amacını oluşturuyor. Amaç insan için çok kıymetli çünkü insanlar hedefleri oldukça harekete geçiyorlar ve bu hedefe ulaşmak için gönüllü olarak çaba sarf edebiliyorlar. Şirketlerin misyon, vizyon ve değerleri şirket çalışanları tarafından benimsendikçe ve bireylerin değerleriyle örtüştükçe bu birliktelik şirkete ileri gidecek gücü veriyor.  Bu amacı belki başlangıçta kurumu ilk kuran kişiler oluşturuyor ve kurum kültürünün temelleri atılmış oluyor ama zaman içerisinde kurum aynı yaşayan bir organizma gibi bünyesine yeni katılan kişilerce benimsenen değerlerle sürekli kültürünü ve dolayısıyla amacını yeniliyor. Özellikle her şeyin çok daha hızlı değiştiği günümüzde, şirketlerin amaçlarının insanlara göre sıklıkla yenilenebilir olması çok da yadırganmayacak bir durum. 

5. Liderin Rolü: Yeni yönetim anlayışında liderlerin rolü de biraz daha kültür koruyuculuğuna ve kültürün devamlılığı için rol model olmaya evriliyor diyebiliriz. Otonominin korunması ve otoritenin dağıtılacağı bir ortamın her zaman sağlanabilmesi liderin sorumluluklarından biri olarak karşımıza çıkıyor. Bunu da en iyi kendisi örnek olarak yapabilir.

Yeni yönetimde liderlerin bir diğer sorumluluğu da çalışanların kurum içerisinde kendisi gibi davranabilecekleri psikolojik güvenliğin sağlandığı ortamlar oluşturabilmek olacak. Bu ortamlar kişilerin kuruma bağlılığı ve kurum amacına hizmet için çok önemli olduğundan liderlerin bunu sağlaması önemli bir diğer sorumluluğu haline geliyor.

Liderlerin bir başka sorumluluğu da şirketin ve ortamın her an nabzını tutarak, şirketin nereye gitmek istediğini bulmasına yardımcı olmak ve gerektiğinde ihtiyaçlar doğrultusunda şirket amacının el birliğiyle güncellenmesine vesile olmak olarak karşımıza çıkıyor. Dünya çok hızlı değişiyor ve bu kaos ortamında sürekli güncel kalmak ve değişen şartlara uyum sağlamak için liderlerin farkındalıklarının çok yüksek olması gerekiyor.

Yazıyı Barış Manço ile açmıştık, yine Barış Manço ile kapatalım. “Uzaklarda bir yerlerde güneşler doğuyor. Biliyorum. Uzaklarda bir yerlerde bir şeyler kök salıyor. Görüyorum. Bir gün gelecek Dönence. Biliyorum.”  Yeni bir yönetim anlayışının icadı çoktan bir yerlerde başladı ve yavaş yavaş kök salıyor. Bilişim devrimi sonrası bunun örneklerini görüyor ve başarılı olan şirketlerin neleri farklı yaptığını merak ediyoruz. Özünde insanı merkeze alıyorlar ve değişime uyum sağlamaya çalışıyorlar, biliyoruz.

Ertuğrul Barak

Agility Consultant

Agile ile ilgili soru sormak
ister misiniz?

Sorunu ilet, ACM Agile danışmanlarımız senin için yanıtlasın.

Evet, soru sormak istiyorum

Yorumlar

Çevik dönüşümü merak ediyor musun?

Evet, seçtiğim sektörde tecrübeli danışmanla iletişime geçmek istiyorum.


POPÜLER İÇERİKLER

Uzmanımıza Sorun

Merak ettiklerinizi sorun, uzmanımız cevaplasın.

Kodu Yenile

Bize Sorun

Merak ettiklerinizi sorun, uzmanlarımız cevaplasın.

Kodu Yenile

Bültene Üye Ol


ARAMA

K.V.K.K. Metni

ACM AGİLE İNTERNET SİTESİ
KVK BİLGİLENDİRME METNİ

ACM Agile Danışmanlık Anonim Şirketi (“ACM Agile” veya “Şirketimiz”) olarak, “https://www.acmagile.com” (“Sitemiz”) adresini ziyaret ettiğiniz takdirde siz internet sitesi ziyaretçilerimize ait kişisel verilerin 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (“KVKK”) ve ikincil düzenlemelerine uygun olarak işlenmesi ve korunması için azami hassasiyeti göstermekteyiz.

Şirketimiz’in KVKK’dan doğan aydınlatma yükümlülüğü kapsamında siz ziyaretçilerimizi işbu ACM Agile İnternet Sitesi KVK Bilgilendirme Metni (“Bilgilendirme Metni”) aracılığıyla bilgilendirmek isteriz.

Kişisel verilerinizi hangi amaçlarla ve hangi yollarla elde ediyor ve işliyoruz?

Şirketimiz, “https://www.acmagile.com” adresini ziyaret etmenizle birlikte kişisel veri niteliğindeki trafik verilerinizi işlemeye başlamaktadır. Aşağıda belirttiğimiz diğer kişisel verileriniz yine aşağıda açıklanan amaçlarla bağlantılı, sınırlı ve ölçülü bir şekilde elektronik ve fiziki ortamlarda yazılı olarak, otomatik ve otomatik olmayan yöntemlerle KVKK’ya uygun olarak ACM Agile tarafından işlenmektedir.


Kişisel Veriniz Şirketimize Ulaştığı Ortam İşleme Amacımız/Amaçlarımız
Trafik verisi https://www.acmagile.com 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun ve ikincil düzenlemelerinden doğan yükümlülüklerimizi yerine getirmek.
Adınız, soyadınız, e-posta adresiniz, telefon numaranız ve mesajınız içeriğinde paylaşılan kişisel bilgileriniz https://www.acmagile.com/iletisim Ürün ve hizmetlerimize ilişkin talep, şikâyet, soru ve önerilerinize cevap verebilmek, ACM Agile ürün ve hizmetlerini tanıtmak, ACM Agile markası tanınırlığını artırmak ve ürün ve hizmetlerimize ilişkin olarak entegrasyon süreçlerini yürütmek.
Adınız, soyadınız, e-posta adresiniz, telefon numaranız, şirket adınız, şirketteki pozisyonunuz, ACM Agile internet sitesi üyelik şifreniz https://www.acmagile.com/kayit Agile danışmanlarımız tarafından yazılan blog yazılarına erişim sağlamak, yorum yapmak, yazarlarımız ile iletişime geçmek ve kendi içeriklerinizi oluşturabilmek için ACM Agile internet sitesi üyeliğinizi oluşturmak.
Adınız, soyadınız, e-posta adresiniz ve e-posta içeriğinde paylaşılan kişisel bilgileriniz, telefon numaranız, şirket adınız, şirketteki pozisyonunuz, ACM Agile’ı nereden duydunuz? https://www.acmagile.com/egitimler Eğitim kaydınızı oluşturmak, ürün ve hizmetlerimize ilişkin talep, şikâyet, soru ve önerilerinize cevap verebilmek, ACM Agile ürün ve hizmetlerini tanıtmak, ACM Agile markası tanınırlığını artırmak ve ürün ve hizmetlerimize ilişkin olarak entegrasyon süreçlerini yürütmek.
Adınız, soyadınız, e-posta adresiniz ve mesajınız içeriğinde paylaşılan kişisel bilgileriniz https://www.acmagile.com/uzmanlarimiz Ürün ve hizmetlerimize ilişkin talep, şikâyet, soru ve önerilerinize cevap verebilmek ACM Agile ürün ve hizmetlerini tanıtmak, ACM Agile markası tanınırlığını artırmak ve ürün ve hizmetlerimize ilişkin olarak entegrasyon süreçlerini yürütmek.
Sektörünüz, e-posta adresiniz https://www.acmagile.com(Çevik dönüşümü merak ediyor musun?) Ürün ve hizmetlerimize ilişkin talep, şikâyet, soru ve önerilerinize cevap verebilmek, ACM Agile ürün ve hizmetlerini tanıtmak, ACM Agile markası tanınırlığını artırmak.
Ad, soyadı, e-posta adresi, şirket bilgisi ve unvan https://www.acmagile.com ACM Agile E-Bülten üyeliğinizi gerçekleştirmek.
Ad, soyadı, e-posta adresi Bize görüşlerinizi bildirin


Kişisel verileriniz hangi hukuki sebebe dayanarak işlenmektedir?

Kişisel verileriniz, başta 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu, 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun ve diğer mevzuatın gereklilikleri olmak üzere ilgili diğer kanun maddeleri doğrultusunda ve KVKK’nın 5. Maddesi 2. Fıkrasında yer alan aşağıdaki hukuki sebepler çerçevesinde işlenmektedir:

  • kanunlarda açıkça öngörülmesi,
  • sözleşmenin taraflarına ait kişisel verilerin işlenmesinin gerekli olması,
  • hukuki yükümlülüklerimizin yerine getirilebilmesi için zorunlu olması,
  • ilgili kişi tarafından alenileştirilmesi,
  • bir hakkın tesisi, kullanılması veya korunması için veri işlemenin zorunlu olması,
  • ilgili kişinin temel hak ve özgürlüklerine zarar vermemek kaydıyla,veri sorumlusu olan Şirketimiz’in meşru menfaatleri için veri işlemenin zorunlu olması

Kişisel verileriniz kimlerle, hangi amaçlarla paylaşılmaktadır?

İşbu Bilgilendirme Metni’nde sayılan kişisel verileriniz, yine bu metinde belirtilen amaçların yanı sıra Şirketimiz’in ticari ve iş faaliyetlerinin yürütülebilmesi amacıyla bağlantılı, sınırlı ve ölçülü olarak dış hizmet sağlayıcıları (IT uzmanları, veri tabanı sağlayıcıları, internet sitesi ve reklam ajansları, yedekleme ve kurtarma uzmanları vb.) ile KVKK’ya uygun olarak paylaşılmaktadır.

Kişisel verilerinizi paylaştığımız üçüncü kişiler KVKK’da aksi öngörülmedikçe paylaşım amacıyla bağlı ve sınırlı olarak kişisel verilerinizi işlemek ve korumakla sözleşme ilişkimiz kapsamında yükümlü olup bu husus ACM Agile’ın denetimindedir.

Kişisel verilerinizi son olarak hukuki sorumluluk ve yükümlülüklerimizi yerine getirmek amacıyla resmi kurum ve kuruluşlar ve yargı makamları ile KVKK’ya uygun olarak paylaşmaktayız.

Kişisel verileriniz yurtdışına aktarılıyor mu?

Şirketimiz’e elektronik posta aracılığıyla ile ulaşmanız durumunda, Şirketimiz kişisel verilerinizi iş sürekliliğinin sağlanması ve sizinle iletişime geçebilmek amaçlarıyla açık rızanız dahilinde yurtdışında mukim hizmet sağlayıcısına (Gmail) aktarmaktadır.

Şirketimiz, kurumsal müşteri olma başvurunuz esnasında veya eğitim katılımcısı olma başvurunuz esanasında toplamış olduğu kişisel verilerinizi, müşteri/eğitim katılımcısı olma başvuru sürecinizin yürütülebilmesi, denetim ve etik faaliyetlerinin yürütülmesi, finans ve muhasebe işlerinin yürütülmesi, iş faaliyetlerinin yürütülmesi ve raporlama işlemlerinin gerçekleştirilebilmesi ile sözleşmesel ilişki kapsamında siz müşterilerimize/eğitim katılımcılarımıza hizmet teminini sağlamak amacıyla açık rızanız dahilinde ACM Agile’ın yurt dışında mukim dış hizmet sağlayıcılarına aktarmaktadır.

Kişisel verilerinizin güvenliği, muhafazası ve imhası

ACM Agile, kişisel verilerinize yetkisiz kişiler tarafından erişilmesini, kişisel verilerinizin hatalı işlenmesini, ifşa edilmesini, hukuka uygun olmayan sebeplerle değiştirilmesini/silinmesini önlemek, verilerinizin korunmasını ve güvenliğini sağlamak amacıyla KVKK uyarınca gerekli tüm teknik ve idari tedbirleri alır.

Kişisel verileriniz, yukarıda belirtilen işleme amaçları için gerekli olan süre ve her halükarda yasal düzenlemelerde belirtilen kanuni zaman aşımı süreleri (azami 10 yıl) boyunca muhafaza edilmektedir. Anılan sürelerin sona ermesi halinde ACM Agile, Kişisel Veri Saklama ve İmha Politikası doğrultusunda kişisel verilerinizi siler, yok eder veya anonim hale getirir.

ACM Agile’ın sistemlerine yapılan saldırılar sonucunda kişisel verilerinizin zarar görmesi ve/veya üçüncü kişiler tarafından ele geçirilmesi/ifşası durumunda, ACM Agile sizleri ve Kişisel Verileri Koruma Kurulu’nu derhal bilgilendirir.

Bilgi Edinme Hakkınız

KVKK’nın 11. maddesi kapsamında, Şirketimiz’e başvurarak kişisel verilerinizin; (i) işlenip işlenmediğini öğrenme, (ii) işlenmişse buna ilişkin bilgi talep etme, işlenme amacını ve amacına uygun kullanılıp kullanılmadığını öğrenme, (iii) yurt içinde/yurt dışında aktarıldığı 3. kişileri bilme, eksik/yanlış işlenmişse düzeltilmesini isteme, (iv) KVKK’nın 7. maddesinde öngörülen şartlar çerçevesinde silinmesini/yok edilmesini isteme, (v) kişisel verilerinizin KVKK’nın 7. maddesi kapsamında silinmesi ve yok edilmesi ve eksik/yanlış işlenmiş kişisel verilerinin düzeltilmesi taleplerinin, kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişilere bildirilmesini isteme, (vi) münhasıran otomatik sistemler ile analiz edilmesi nedeniyle aleyhinize bir sonucun ortaya çıkmasına itiraz etme, (vii) kanuna aykırı olarak işlenmesi sebebiyle zarara uğramanız hâlinde zararın giderilmesini talep etme haklarına sahip olduğunuzu bildiririz.

Bilgi Edinme Formunu Şirketimiz KVK Yetkilisinden temin edebilirsiniz. İşbu Bilgilendirme Metni kapsamında, kişisel verilerinizin işlenmesine ilişkin herhangi bir sorunuz ya da talebiniz olması halinde lütfen KVK Yetkilisi ile irtibata geçiniz.

KVK Yetkilisi: Hande Santur Aslan, 0212 268 78 40, hande.aslan@acmagile.com

İşbu Bilgilendirme Metni, değişen süreçlerimiz dolayısıyla KVKK’ya uyum sağlamak amacıyla güncellenebilecektir. Gerçekleşebilecek güncellemeler için internet sitemizi ziyaret etmenizi rica ederiz.

ACM Agile Danışmanlık Anonim Şirketi

Ticari Elektronik İleti Metni

PRIVACY NOTICE FOR MEMBERSHIP

Pursuant to this Privacy Notice, we aim to inform the website members about the personal data processing activities conducted by our company; ACM Agile.

  1. Who We Are

    As ACM Agile (“Company” or “Our Company” or “ACM Agile” or “We”) the utmost diligence is shown in accordance with the principles defined in the European Union’s General Data Protection Regulation (“GDPR”) and its secondary legislation (“GDPR Legislation”) when processing and protecting the personal data of our website members.

  2. What Data Do We Collect

    Your name/surname, e-mail address, job title, company name and country name are processed in accordance with the GDPR Legislation.

  3. Methods of Obtaining Personal Data, Processing Purpose and Methods

    Your personal data is procured electronically, in compliance with the GDPR Legislation, through the Membership Form, at the moment of website registration process directly by you. The processing of data relies on the legal ground listed within the GDPR Legislation.

    The abovementioned personal data is processed by Our Company in connection with contractual obligation and legitimate interest, in a limited and measured manner, in virtual platforms, automatically or manually to, create your membership, communicate with you, getting your opinions and thoughts, carrying out our corporate communication processes, managing the complaints and requests filed with the Company, in accordance with the GDPR Legislation.

    Our company will not process your personal data without your explicit consent, except for the reasons stated above.

  4. Sharing of Personal Data

    Your personal data listed in this Privacy Notice is shared with in a written electronic format, automatically, the following parties/entities to perform the functions listed under to get your feedbacks through this Form, to communicate with you, conduct commercial activities and operations, to perform legal obligations and duties while being strictly bound by the 5th and 9th Articles of the GDPR, only with our service providers.

    The persons listed are obligated to process, store, and protect your personal data, which forms the foundational relationship between them and Our Company, in a limited and measured manner and in compliance with the relevant GDPR provisions, and the processing done towards your personal data is under the supervision of ACM Agile.

  5. Protection of Personal Data

    Our Company takes the necessary technical and administrative precautions in accordance with the GDPR to ensure the prevention, protection, and security of the access to your personal data by unauthorized persons, erroneous processing of your personal data, disclosure of your personal data, and prevention of the erasure/editing of this data in an unlawful manner.

    Your personal data is housed in electronic medium in accordance with the purpose listed above, authorized persons will have access to the company database and the relevant person’s email accounts.

    In line with data protection principles, we only keep your data for as long as we need it for, which will be at least for the duration of your membership.

    Your personal data is erased, destructed, or anonymized in compliance with the provisions of the GDPR and in accordance with the details described in Our Company’s Procedure for the Protection and Privacy of Personal Data and the Retention and Destruction of Personal Data.

    In cases where your personal data is damaged due to a hostile attack against the physical archives and/or the servers and/or other systems of ACM Agile, or access/disclosure is gained by third parties, Our Company shall notify the relevant authorities in accordance with Article 55 of the GDPR, including the competent and authorized personal data protection authority, in accordance with Article 33 of the GDPR detailing breach notification rules.

  6. Right to be Informed

    In accordance with the relevant provisions detailed in Article 13 and 14 of the GDPR, the right to be informed can be initiated by the data subject and/or user by contacting Our Company of purposes of:

    Your right of access - You have the right to ask us for copies of your personal information.

    Your right to rectification - You have the right to ask us to rectify personal information you think is inaccurate. You also have the right to ask us to complete information you think is incomplete.

    Your right to erasure - You have the right to ask us to erase your personal information in certain circumstances.

    Your right to restriction of processing - You have the right to ask us to restrict the processing of your personal information in certain circumstances.

    Your right to object to processing - You have the the right to object to the processing of your personal information in certain circumstances.

    Your right to data portability - You have the right to ask that we transfer the personal information you gave us to another organisation, or to you, in certain circumstances.

    You are not required to pay any charge for exercising your rights. If you make a request, we have one month to respond to you.

    If you have any concerns about our use of your personal information, you can make a complaint to us at hande.aslan@acmagile.com.

    We may update this Privacy Notice from time to time to reflect changes in our practices or for legal reasons. Any updates will be posted on our website, and we recommend checking it periodically.

    ACM Agile Danışmanlık Anonim Şirketi

ACM AGİLE E-BÜLTEN ÜYELERİNE YÖNELİK AYDINLATMA BEYANI

ACM Agile Danışmanlık Anonim Şirketi (“Şirketimiz” veya “ACM Agile”) olarak siz ACM Agile E-Bülten üyelerimize ait kişisel verilerin 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (“KVKK”) ve ikincil düzenlemelerine uygun olarak işlenmesi ve korunması için azami hassasiyeti göstermekteyiz.

İşbu ACM Agile E-Bülten Üyelerine İlişkin Aydınlatma Beyanı (“Aydınlatma Beyanı”) ile birlikte Şirketimiz’in ACM Agile E-Bülten üyelerine ilişkin olarak gerçekleştirdiği kişisel veri işleme faaliyetleri hakkında sizleri bilgilendirmek amaçlanmaktadır. 

  1. Şirketimiz Tarafından İşlenen Kişisel Verileriniz

    ACM Agile tarafından, adınız, soyadınız ve e-posta adresiniz KVKK’ya uygun olarak işlenmektedir.

  2. Kişisel Verilerinizi Elde Etme Yolları, İşleme Amaçları ve Yöntemleri

    Kişisel verileriniz, Şirketimiz internet sitesi üzerinden ACM Agile Bülten’e Kayıt Ol sayfası aracılığıyla doğrudan siz e-bülten üyelerimizden KVKK’ya uygun olarak elde edilmektedir. 

    Söz konusu kişisel verilerinize ilişkin olarak ACM Agile’ın veri işleme amaçları ve hukuki sebepleri aşağıda yer alan tabloda bilgilerinize sunulmuştur:

    Kişisel Veri İşleme Amacı Hukuki Sebebi
    Ad/Soyadı Siz E-Bülten üyelerimize hitap edilebilmesi, istek, talep ve şikâyet süreçlerinin yönetimi.   KVKK Md. 5/2 (f), veri sorumlusunun meşru menfaati.
    E-posta  E-Bülten gönderimini ve açık rızanız dahilinde ACM Agile adına diğer ticari elektronik iletilerin iletilmesi, Şirketimiz’in ticari faaliyetleri doğrultusunda mal ve hizmetlerini tanıtmak ve ACM Agile markası tanınırlığını artırmak, pazarlama ve reklam çalışmalarının yürütülmesi, kurumsal iletişim süreçlerinin yönetilmesi. KVKK Md. 5/2 (f), veri sorumlusunun meşru menfaati.

    ACM Agile yukarıda belirtilen kişisel verilerinizi, ilgili amaçlarla ve bağlantılı, sınırlı ve ölçülü bir şekilde elektronik ortamlarda otomatik yöntemlerle KVKK’ya uygun olarak işlemekteyiz.

  3. Kişisel Verilerinizin Üçüncü Kişilerle Paylaşılması

    Şirketimiz ile doğrudan ya da üçüncü kişiler aracılığı ile dolaylı olarak paylaştığınız kişisel verileriniz, Şirketimiz’in organizasyon ve yönetişim yapısı gereği ve ticari faaliyetlerinin ve operasyonlarının yürütülmesi, hizmet verebilmesi, hizmet alabilmesi, iş birliği kurabilmesi, resmi işlerini yürütebilmesi, akdettiği sözleşmeleri ifa edebilmesi, siz e-bülten üyelerimize bültenin gönderimini sağlamak ve ilgili yasal düzenlemelerden doğan sorumluluk ve yükümlülüklerini yerine getirebilmesi amaçları ve 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’nun 5. ve 6. maddelerinde belirtilen diğer hukuka uygunluk sebepleri ile bağlı, sınırlı ve ölçülü bir şekilde dış hizmet sağlayıcılarımız ile elektronik veya fiziki ortamlarda yazılı olarak, otomatik ya da otomatik olmayan yöntemlerle KVKK’ya uygun olarak paylaşılmaktadır.

    Kişisel verilerinizi paylaştığımız üçüncü kişiler KVKK’da aksi öngörülmedikçe paylaşım amacıyla bağlı ve sınırlı olarak kişisel verilerinizi işlemek ve korumakla sözleşme ilişkimiz kapsamında yükümlü olup ACM Agile’ın denetimindedir. Kişisel verilerinizi son olarak hukuki sorumluluk ve yükümlülüklerimizi yerine getirmek amacıyla resmi kurum ve kuruluşlar ve yargı makamları ile KVKK’ya uygun olarak paylaşmaktayız.

  4. Kişisel Verilerinizin Yurt Dışına Aktarımı

    Şirketimiz, siz ACM Agile E-Bülten üyelerimize ait kişisel verilerinizi ACM Agile E-Bülten ve diğer ticari elektronik iletilerin gönderilmesi işlemlerinin gerçekleştirilebilmesi ve iş faaliyetlerinin yürütülmesi amaçlarıyla açık rızanız dahilinde ACM Agile’ın dış hizmet sağlayıcılarına (Drive, Inbox, Next4biz) aktarmaktadır.

    Şirketimiz’e elektronik posta aracılığıyla ile ulaşmanız durumunda, Şirketimiz kişisel verilerinizi iş sürekliliğinin sağlanması ve sizinle iletişime geçebilmek amaçlarıyla açık rızanız dahilinde yurt dışında mukim üçüncü kişilere (Gmail) aktarmaktadır.

    Şirketimiz, toplamış olduğu kişisel verilerinizi yukarıda yer alan alıcı grupları haricinde yurt dışında mukim herhangi bir üçüncü kişiye aktarmamaktadır.

  5. Kişisel Verilerinizin Korunması, Muhafazası ve İmhası

    Şirketimiz, kişisel veri güvenliği ve mahremiyetinin korunması konusunda oldukça yüksek bir farkındalığa sahiptir. Şirketimiz bu doğrultuda sizlere ait kişisel verileri başta KVKK olmak üzere, Şirketimiz’in KVK Prosedürü ile Kişisel Veri Saklama ve İmha Politikası’na uygun şekilde güvenliğini sağlayarak korumakta, muhafaza etmekte ve sonrasında imha etmektedir.

    Kişisel verileriniz (i) Elektronik ortamda: ACM Agile’ın E-Bülten ve ticari elektronik iletiler ile ilgili süreçlerini yöneten yetkili kişiler tarafından erişim sağlanan veri tabanı ile yalnızca bu kişilerin ve ilgili departman yetkililerinin e-posta kutularında, (ii) Fiziki ortamda: Yalnızca ACM Agile’ın E-Bülten ve ticari elektronik iletiler ile ilgili süreçlerini yöneten yetkili kişiler tarafından erişim sağlanan kilitli dolaplarda muhafaza edilmektedir.

    ACM Agile E-Bülten üyelerimize ait kişisel veriler Pazarlama departmanının dosyasında ve yetkili kişilerin e-posta kutularında, ACM Agile E-Bülten üyeliğinizi sona erdirene kadar ve her hâlükârda yasal düzenlemeler gereği E-Bülten üyeliğinizin sona erme tarihinden itibaren 10 yıl boyunca yukarıda anılan ortamlarda muhafaza edilir.

    ACM Agile’ın fiziki arşivine ve/veya sunucularına ve/veya diğer sistemlerine yapılan saldırılar sonucunda kişisel verilerinizin zarar görmesi ve/veya üçüncü kişiler tarafından ele geçirilmesi/ifşası durumunda Şirketimiz sizleri ve Kişisel Verileri Koruma Kurulu’nu derhal bilgilendirir.

  6. Bilgi Edinme Hakkınız

    KVKK’nın 11. maddesi kapsamında Şirketimiz’e başvurarak kişisel verilerinizin; (i) işlenip işlenmediğini öğrenme, (ii) işlenmişse buna ilişkin bilgi talep etme, işlenme amacını ve amacına uygun kullanılıp kullanılmadığını öğrenme, (iii) yurt içinde/yurt dışında aktarıldığı 3. kişileri bilme, eksik/yanlış işlenmişse düzeltilmesini isteme, (iv) KVKK’nın 7. maddesinde öngörülen şartlar çerçevesinde silinmesini/yok edilmesini isteme, (v) kişisel verilerinizin KVKK’nın 7. maddesi kapsamında silinmesi ve yok edilmesi ve eksik/yanlış işlenmiş kişisel verilerinin düzeltilmesi taleplerinin, kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişilere bildirilmesini isteme, (vi) münhasıran otomatik sistemler ile analiz edilmesi nedeniyle aleyhinize bir sonucun ortaya çıkmasına itiraz etme, (vii) kanuna aykırı olarak işlenmesi sebebiyle zarara uğramanız hâlinde zararın giderilmesini talep etme haklarına sahip olduğunuzu bildiririz. 

    Bilgi edinme formunu Şirketimiz’in KVK Yetkilisinden temin edebilirsiniz.

    Hande Santur Aslan 0212 268 78 40 hande.aslan@acmagile.com

    İşbu Aydınlatma Beyanı, değişen şartlara ve yasal düzenlemelere uyum sağlamak amacıyla güncellenebilecektir.

    Şirketimiz tarafından yapılacak güncellemeler siz ACM Agile E-Bülten üyelerimize bildirilecektir.

    ACM Agile Danışmanlık Anonim Şirketi