Agile ve Kadın Olmak Üzerine...
“Agile düşünce biçimi bana neden bu kadar hitap etti?” sorusu üzerine düşünürken yaşamımı gözden geçirdiğimde erkeklerden beni ayıran en temel konunun “menstrüal döngü*” olduğunu fark ettim. Genç kadınlığa adım attığımız bu süreç, hayatımıza getirdiği fizyolojik ve psikolojik belirsizlikle birlikte döngüsel olarak ilerlemesiyle önemli bir Agile metafor. Erkeklerin de menstrüal döngüye benzer döngüleri olduğu iddia edilmekle birlikte ben ispatlanmış bir bilgiye ulaşamadım.
Ergenlik süreci hem kadın hem erkek için döngüsel bir süreç olmakla birlikte, regl olmanın bir kadının yaşamına getirdiği döngüsel disiplin eşsizdir. Eşsiz diyorum çünkü aslında kadından kadına fark eder: Döngü uzunluğu, regl süresi ve yoğunluğu, döngü içinde yarattığı psikolojik ve fiziksel zorluklar kadından kadına değişkenlik gösterir. Genç kız, başlayan döngüleriyle kendi bedenini tanımaya başlarken bununla yaşamaya da adapte olur. Başlangıçta bitiş tarihine dair bir fikriniz ve hayaliniz olmadığı için bu sonsuz görünen döngü içinde kendinizi disipline edersiniz.
Bu yaşamınızın bir parçası olur. Tahmin edebilmeyi ve buna rağmen yaşamınızı planlamayı, istediklerinizi gerçekleştirmeyi öğrenirsiniz. Regl döneminde nasıl giyinmeli, ne kullanmalı, spor yapmalı mı yapmamalı mı, açıkça konuşmalı mı, görmezden gelmeli mi? 10’lu yaşlarda bir genç kız için ne kadar büyük bir öğreti.
Yaşınız büyüyüp de erişkin olduğunuzda bu üretken beden, size bir canlı dünyaya getirmeyi vaat eder. Bundan sonrası seçimlerimizin ve yine doğamızın bize armağanı olarak yaşanır. Ama hep döngüsel ve artırımlı olarak. İnanıyorum ki her kadın döngüsünden bir başka kadın olarak çıkar, mutlaka bir şey öğrenmiştir. Hatta bazen doğasına düşündüğü kadar güvenmemesi gerektiğini ve belirsizliğin her daim var olduğunu anlar.
Herkesin seçimi olmayabileceğini kabul ederek ve fazla kutsamadan annelik sürecinde de benzer bir durum olduğunu söyleyebilirim. Hamilelikten itibaren kadın için eşsiz bir süreç başlar, her kadın varoluştan beri kadınların yaptığı bir şeyi yeniden öğrenir ve yeniden yapar. Aynı kadının farklı hamilelik süreçleri ve annelik serüvenleri de birbirinden farklıdır. Kadın hep izler, öğrenir, kendini adapte eder. Bu vesileyle çevresine de liderlik eder. Geri bildirim alır, geri bildirim verir, deneyler yapar. Deneylerinin sonucuna göre yeni yollar bulur, çünkü birçok çocuk peynir ve sebze yemez:)
Ve bir gün gelir bu eşsiz döngü bozulmaya başlar. Yine ve yeni bir belirsizlik dolar kadının yaşamına. Doğurganlığın bir bedenle sınırlı olmadığına dair önemli bir kavrayış… kabul ve yeni bir adaptasyon süreci başlar.
Kadın Scrum Master’dır, değişime öncülük eder çünkü önce kendi değişir, değişmeyi öğrenir ve öğretir, kolaylaştırır.
Kadın Product Owner’dır, belirsizliğin içinde kendisi için değerli olanı belirler, geri bildirim alarak ilerler ve önceliklendirir.
Kadın Developer’dır, hayattan iş çeker, doğasının ondan bekledikleriyle birlikte kendini gerçekleştirmek için okur, öğrenir, çalışır, öğretir, liderlik eder….
*Menstrual Döngü: Adet ya da regl döngüsü olarak da bilinen kadın üreme sisteminde oluşan, hamileliği mümkün kılan düzenli doğal değişim.
Kadın, kendini her döngüde yeniden yaratır…
Ziyaretçi 09.12.2022
Tebrikler Deniz , çok güzel bir yazı olmuş. Özellikle kadın'ın değişimdeki liderliğini çok güzel ifade etmişsin 💯💐