Retrospective Toplantısı Nedir?
Retrospective toplantısı, Scrum Takımı’nın takımca yaptığı, Sprint veya genel iş akışının üzerine kişiler, ilişkiler, süreçler ve araçlar kapsamında geriye yönelik bir değerlendirme ve iyileştirmedir. Temelinde “Kaizen” yani iyi değişimi temel alan bu toplantı, işe dair işi daha iyi yapabilmenin yollarını arama amacındadır.
4 haftalık bir Sprint için 3 saat süren bu toplantıda, Scrum Takım’ı üyeleri çalışma şekillerine dair negatif, pozitif değerlendirdikleri tüm konuları açık yüreklilikle konuşurlar. Ancak, bu toplantının sağlıklı bir Retrospective olarak addedilebilmesi için, konuşulan maddelere dair kök sebepler de bulunmalı, aksiyonlar çıkmalı ve bu aksiyonlar takım tarafından takip edilerek hayata geçirilmelidir. Bu toplantılar serbest formatta da yapılabilse de, genelde belli bir süreç ile ilerlemek şeffaflık ve işin disiplini açısından daha verimlidir.
Bu doğrultuda, “Mad/Sad/Glad” veya “Starfish (More of, Less of, Keep Doing, Stop Doing, Start Doing)” yöntemleri sıkılıkla kullanılan Retrospective araçları olarak söylenebilirler. Bu yöntemleri kullanırken genelde her takım üyesi bu içeriklere karşılık geldiğini düşündükleri maddeleri belli bir süre post-it lere yazar ve takiple üzerine beraberce konuşup, maddelere dair aksiyonları çıkarırlar. Örneklemek gerekir ise:
Bu toplantılarda içerik her zaman teknik ve genel olmak zorunda değildir, mesela diğer bir örnek;
Özetle Retrospective toplantısı, takımın yaptığı işe dair “Nasıl daha iyi yaparız?” sorusuna cevaplar bulduğu, Scrum‘ın kalbini oluşturan bir toplantıdır.
ACM’in Agile Koçlarından olan Duygu Balcı’ya “En Çok Tercih Ettiğiniz Retrospective Örneği Nedir?” diye sorduk:
Bu aslında takımın olgunluk seviyesine göre değişiyor. Yeni başlamış takımlarda daha çok Plus-Delta kullanıyorum. Daha ilk Sprint’ten olumsuz şeyleri konuşup motivasyonu düşürmeyi tercih etmiyorum. “İyi gidenler” ve “İyileştirilebilecekler” diye düşününce istenmeyen durumlar olsa bile bir sonraki Sprint’te bununla ilgili aksiyonun nasılsa alınacağını görüyorlar. Sorunların biraz daha gün yüzüne çıkmaya başladığı Sprint’lerde en çok Mad-Sad-Glad kullanıyorum, duyguları paylaşma açısından oldukça etkili olduğunu düşünüyorum. Eğer çok fazla konu birikmişse ve bir dağınıklık olduğunu görüyorsam da en çok “Dot Voting”le önemli görülen konuları önceliklendirip onlar üzerinden konuşmayı tercih ediyorum.
Yorumlar