SAFE 6.0 İle Gelen 13 Temel Yenilik
Çoğunuzun bildiği gibi birden fazla Agile takımın bir arada çalışmasını ve ortak bir hedefe koşmasını sağlamak için birçok metodoloji, yöntem, yaklaşım vs. var. Son dönemlerde kullanımı en çok yaygınlaşan ve popülerleşen yöntem olarak karşımıza Scaled Agile Framework (SAFe) çıkıyor.
Kimileri tarafından çokça eleştirilen, kimileri tarafından ise fazlaca benimsenen bir yaklaşım olan SAFe’in, en son versiyonu 2021 yılının Şubat ayında yayınlanmıştı. Bu güncellemenin üzerinden tam 2 yıl geçtikten sonra bugün itibari ile yeni bir ana versiyon güncellemesi gerçekleştirildi. SAFe 6.0 olarak adlandırılan bu versiyon birçok yeniliği de beraberinde getiriyor. Birçok güncellemenin mevcut olduğu bu yeni versiyon SAFe için bir milat olabilir. Zira gözlemleyebildiğimiz kadarı ile topluluk tarafından itiraz edilen konularda güncellemeler yapılmış. “Yapma (Doing)” bakış açısından, gerçekten Agile “Olma (Being)” bakış açısına geçişi hissettiren değişiklikler karşımıza çıkmış.
Major bir versiyon güncellemesi olması nedeniyle birçok yenilik var. Bunların hepsini ilerleyen günlerde detaylı bir şekilde paylaşacağız. SAFe Practice Consultant (SPC)’ler olarak (SPC kısaltması da değişikliğe uğrayan kavramlardan bir tanesi, SAFe 5.1 versiyonunda SAFe Program Consultant olarak anılıyordu) yapılan bazı temel güncellemeleri paylaşmak istiyoruz.
1) SAFe Big Picture tasarım olarak güncellendi. Big Picture’a https://scaledagileframework.com adresinden ulaşabilirsiniz.
2) Business Agility vurgusu ve SAFe’in Business Agility’yi hayata geçirme kabiliyeti yalınlaştırıldı ve daha net hale getirildi.
3) SAFe değerleri mekanik bir yapıdan, daha soyut değer odağına doğru evrildi. Built in Quality ve Program Execution değerleri yerine, Relentless Improvement ve Respect for People geldi.
4) SAFe House of Lean analojisi ile anlatılan kavramlar yöntemin farklı yerlerinde somutlaştırıldı ve kaldırıldı.
5) SAFe Prensiplerinin 6.sı (mekanik Kanban pratiklerini anlatıyordu) daha çok prensip odağını ön plana çıkaran “Değer Akışını Hızlandırmak” şeklinde güncellendi. Akış kavramı ayrıca SAFe seviyelerini netleştirmek için de kullanıldı. Team Flow, ART Flow vb. gibi.
6) Roller ve sorumlulukları netleştirildi.
7) Scrum Master rolünün ismi Scrum Master / Team Coach olarak güncellendi.
8) Continuous Learning Culture metodun temeline eklendi.
9) SAFe Implementation Roadmap, yeni güncellemeleri yansıtacak şekilde güncellendi.
10) Sadece yazılım ve donanım odaklı bir bakış açıdan Business odaklı bir bakış açıya geçişi kolaylaştıran güncellemeler yapıldı.
11) Yapay Zeka, Büyük Veri ve Bulut teknolojilerinin kullanımına yönelik yeni yaklaşımlar eklendi (En hoşumuza gitmeyen değişiklik diyebiliriz)
12) Measure and Grow, artık daha OKR metodu tabanlı hale getirildi.
13) Terminolojide standartlaştırma için güncellemeler yapıldı. Özellikle artık “Program” kelimesi çerçevenin dışında kaldı dersek yanlış olmaz. Program Increment (PI) bundan sonra Planning Interval ismini alacak. Bununla birlikte Solution kelimesi artık Solution Train olarak adlandırıldı ve bazı etkinlik isimleri daha çok Agile pratikleri anlatır hale getirildi (Örneğin, Scrum of Scrums etkinliği, Coach Sync ismini aldı)
Bu değişikliklerin topluluk ve SAFe uygulayıcıları seviyesinde nasıl bir etkisi olacak hep birlikte göreceğiz. Ancak bizim bakış açımız bu değişikliklerin SAFe'in yaygınlaşmasını ve adaptasyonunu hızlandıracağı yönünde. Sen de eğer deneyimlerimizden yararlanmak istiyorsan, SAFe eğitimlerimizle ilgili daha detay bilgi için bizimle iletişime geçebilir veya web sitemiz www.acmagile.com üzerinden detaylara ulaşabilirsin.
*Detaylar için https://scaledagileframework.com/whats-new-in-safe-6-0/ makalesini de inceleyebilirsin.
*Bu yazı 15 Mart saat 21:00'deki duyuru etkinliği öncesinde kaleme alınmıştır.
Barış Bal & Mehmet Yiğit Coşkun, SAFe Practice Consultants
Yorumlar