Startup Kültürü İçinde Agile Yaklaşımın Yeri ve Önemi
Startupların hayatta kalabilmeleri ve büyüyebilmeleri için tüm bu başlıklar altındaki belirsizlikleri yönetirken aynı zamanda organizasyonun ve müşterinin beklentilerine karşı da çevik yaklaşımlar sergilemeleri gerekmektedir. Tüm bu belirsizlikleri ve riskleri eski iş modelleri ve yaklaşımlarıyla yönetmeye çalışan Startuplar maalesef %75’lik oranın içerisinde yer almaktan kaçamamışlardır.
Startup Kültürü İçinde Agile Yaklaşımın Yeri ve Önemi
Henüz Yolun Başındayken…
Zihnimizde dizayn edip gerçeğe dönüştürmek istediğimiz iş her ne olursa olsun, bu yol heyecan verici ve çekici olduğu kadar aynı zamanda zor ve uzun bir yoldur.
Son dönemlerde girişimciliği destekleyen birçok topluluğun oluşmuş olması, düzenlenen faaliyetler, etkinlikler ödüller ve başarılı girişim hikayeleri bu işi daha cazip hale getirmiş ve bu anlamda Startupları yüreklendirmiştir. Ancak Harvard Bussiness School’un yaptığı araştırma tüm Startupların %75’inin başarısızlıkla sonuçlandığını göstermektedir.
Bu başarısızlıkların arkasında birçok neden var aslında. Bunların en önemli ve bilinenlerini; doğru yapılamayan iş modellemeleri, kaynak yetersizliği, doğru ekibi kuramama, yeterli finansal desteği sağlayamama, hedef kitleyi, beklentilerini ve pazarı doğru analiz edememe, ürünü bir bütün halinde çıkartmaya çalışırken pazara çıkartmakta geç kalma, odaklanamama, önceliklendirmeden uzak her şeyi bir anda yapmaya çalışma, riskleri öngörecek aksiyonları alamama ve değişime karşı yeterli çeviklikte organizasyonlar yaratamama şeklinde sıralayabiliriz.
Modern dünyada davranışlar, pazarın yapısı, müşteri beklentileri ve teknolojiler hızla değişmektedir ve şirketlerin de bu değişimlere hızlı ve verimli bir şekilde adapte olabilecek çevik organizasyonlara dönüşerek ilerlemelerine devam etmeleri gerekmektedir.
Peki tüm bunları nasıl yapacağız?
İşte tam da bu noktada Türkiye ve bölgenin Agile hizmetler sunan öncü ve lider şirketi olarak, Startupları ürünü bütün halinde pazara sunmaktansa, adım adım değer yaratacak şekilde pazara çıkartmayı, müşteriden alınan geri bildirimlerle ihtiyaca hizmet edecek doğru ürünü geliştirebilmeyi, deneysellik ve gözlemlerle karşılaşılabilecek riskleri minimize edebilmeyi, değişen pazar ve beklentilere hızlı cevap verebilmeyi benimseyen ve günümüzde yaygın olarak kullanılan Agile yaklaşımlar ve felsefesi ile tanıştırmayı ve bunun için doğru adımlar atmalarını sağlayarak başarılı projeler üretmelerine destek olmayı amaçladık.
Değişim hızının ve belirsizliklerin arttığı yeni dünyada, eski bildiklerimizi uygulamakta gösterdiğimiz ısrarcı yaklaşımlar, bazen hayallerimizin önüne ördüğümüz görünmez kocaman duvarlar olabilirler.
Henüz yolun başındayken işe, farkında olmadan ördüğümüz bu duvarları fark etmekle ve daha hızlı yol almamızı sağlayacak davranışları nasıl geliştireceğimizi keşfetmekle başlayabiliriz…
Yorumlar